*Nettavisen* Nyheter.

Støre: – Nytt norsk eventyr kan gjenreise Norge etter koronaen

Jonas Gahr Støre etter talen til landsstyret som han holdt via videolink fra partikontoret på Youngstorget i Oslo.

Nordsjøen kan bli avgjørende for å gjenreise Norge etter koronanedturen, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Havområdet der det norske oljeeventyret startet kan bli Europas CO2-lager, mener Arbeiderpartiet, som lanserer en egen nordsjøplan.

Nordsjøen kan bli avgjørende for å gjenreise Norge etter koronanedturen, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Nordsjøen har vært en testarena for det Norge har klart å levere de siste 50 årene, sier han til Aftenposten.

I fjor ble forslaget til om en såkalt nordsjøplan avvist av regjeringen. Nå har Arbeiderpartiet utarbeidet et forslag til hvordan havområdet kan brukes til både olje, fiskeri, havbruk og skipsfart, men også til nye prosjekter som havvind, hydrogenproduksjon av naturgass og utvinning av havbunnsmineraler.

Les også: Ap-topp: - Terskelen må være svært høy for å gjøre dette igjen

Støre sier til avisen at fangst og lagring av CO2 er avgjørende for å nå klimamålene. Lagring av CO2 fra hele Europa i tomme olje- og gassreservoarer i Nordsjøen gir også store muligheter for norsk leverandørindustri, mener han.

Havvind er en annen viktig del av partiets plan for Nordsjøen, og Ap peker på at strømproduksjon til havs etter hvert kan bli en eksportnæring. I første omgang vil Ap ha en plan som kan gi 3GW fra norsk sokkel innen 2030, skriver Aftenposten.

Les også: Equinor-ansatte om oljekrisen: – Frykter permitteringer og oppsigelser

En rød tråd i planen er at staten skal spille en aktiv rolle som eier, ved å være den som skaper et marked, og ved at en skal bruke avgiftssystemet aktivt:

– Norge fikk en stor olje- og gassnæring fordi staten etablerte Statoil. Det kan bli nødvendig at staten går inn på eiersiden for å få i gang aktivitet. Det har vi ikke noe imot, sier Støre.

Les også: Støre: – Gjenreisningen etter koronakrisen krever en annen regjering

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.