Gå til sidens hovedinnhold

Støre advarer mot MDG og Rødt: - Det blir veldig brutalt

- Det kommer ikke til å bli mykt, det kommer til å bli veldig brutalt.

Se videointervju med Ap-leder Jonas Gahr Støre her:

AKERSGATA (Nettavisen): Onsdag var Ap-leder Jonas Gahr Støre gjesteredaktør i Nettavisen.

Les også: Ny smell for Vedum: MDG øyner håp om helt ny regjering

Nå strammer det seg til to og en halv uke før valget. Senterpartiet får 13,2 prosent på Nettavisens ferske måling - ni prosentpoeng under rekordmålingen i desember.

- Sp ser ut til å være i fritt fall på flere målinger. Hvordan vurderer du det?

- De går litt tilbake, jeg håper Sp gjør et godt valg. De bidrar til at vi kan få et nytt flertall og så driver partiene valgkamp for seg. Jeg er sikker på at de tenker gjennom hvilke deler av landet de særlig nå vil jobbe hardt i og at at det skal gå bra med dem, sier Støre til Nettavisen.

Les også: Vedums latter har stilnet: - Risikabelt å satse alt på ett kort

Ap-lederens våte drøm er imidlertid ikke innen rekkevidde:

- Når du er partileder, tenker du: «Tenk om du kunne få 50,1 prosent, så vi kunne få gjennomført vår politikk». Det er det ingen som får, så da må du finne et alternativ som kan få flertall, sier han.

For Støre er det Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV som er drømmen. Han fremhever en «vinn-vinn-situasjon» med tanke på å få ned forskjeller, en aktiv nærings- og helsepolitikk i hele landet og en klimapolitikk som kutter utslipp og skaper arbeidsplasser.

Les også: Støre grilles om skatteøkninger

- Stem Arbeiderpartiet!

- Frykter du et sterkt MDG og Rødt?

- Nei, men jeg frykter at folk stemmer på dem for å gi Arbeiderpartiet en rødstenk eller grønnstenk. Det ønsker jeg ikke: Stem Arbeiderpartiet! Det vil gi en trygg politikk for arbeid, velferd og klima, sier Støre, og legger til:

- De er på riktig side av streken, som ønsker et skifte, men jeg ønsker flest mulig stemmer til oss.

- Hvorfor bør man ikke stemme på dem?

- Jeg ser at Erna Solberg og Sylvi Listhaug bruker alle innlegg på å skremme med hva som kan skje på venstresiden, det ønsker ikke jeg. Men et viktig punkt er at MDG og Rødt vil stenge ned norsk olje- og gass-virksomhet; sette en sluttdato, ikke lete, avvikle.

- Dårlig klimapolitikk også

Og her kommer Støres skarpe advarsel:

- MDG og Rødt sier det skal skje på en myk måte, men det kommer til å bli veldig brutalt for de mange som rammes. Jeg mener også dypt og inderlig at det er dårlig industripolitikk.

Det forklarer han slik:

- Det er mye bedre å bruke de fantastiske miljøene vi har innenfor olje og gass til å bygge havvindnæringer, hydrogen, fangst og lagring, utvikle solenergi ... De har den kompetansen. Hvis du sier «sluttdato, slutt!» som MDG og Rødt gjør, får vi en dårlig klimapolitikk. Vi kommer ikke da til å levere de utslippskuttene vi skal, hevder han.

Les også: Måling: Sju av ti tror Støre blir Norges neste statsminister

Tvert nei til MDG

Støre avviser blankt å gå inn i regjering med MDG:

- Nei, det er vi helt ærlige på. Å sitte i regjering er en 24/7 jobb, hele døgnet, hele året, og der er forskjellene altfor store, slår han fast.