*Nettavisen* Nyheter.

Støre angriper Trumps kursendring overfor Israel: «Historisk urett av USA»

REFSER USA: Stortingsrepresentant og Ap-leder Jonas Gahr Støre er tirsdag ute på Twitter og angriper USAs kursendring overfor Israel.

REFSER USA: Stortingsrepresentant og Ap-leder Jonas Gahr Støre er tirsdag ute på Twitter og angriper USAs kursendring overfor Israel. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

USAs president Donald Trump mener israelske bosetninger på okkupert land er greit. Slik svarer Ap-leder Jonas Gahr Støre Trump på Twitter.

19.11.19 11:59

Okkupasjonen av palestinsk land er og blir i strid med folkeretten, fremholder Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre etter USAs kursendring.

President Donald Trump og hans regjering endrer nå USAs syn på Israels bosetninger på den okkuperte Vestbredden. Landet mener ikke lenger at de omstridte bosetningene er i strid med folkeretten.

– Historisk urett av USA: Okkupasjonen av palestinsk land er og blir i strid med folkeretten, skriver Støre på Twitter tirsdag.

– De som velger å se bort fra okkupasjonen, fordyper urett mot palestinerne og skaper nye problemer for Israel. Det er ikke demokratisk når flere millioner innbyggere nektes stemmerett, sier Ap-lederen, som var Norges utenriksminister fra 2005 til 2012.

Tirsdag formiddag stiller også Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) seg kritisk til USAs kursendring:

– Uttalelsene fra USAs utenriksminister Mike Pompeo om lovligheten av israelske bosetninger på Vestbredden, bringer oss ikke nærmere en politisk løsning på konflikten og kan også gjøre arbeidet for fred enda vanskeligere.

Eriksen Søreide understreker at den norske regjeringen anser bosetningene som folkerettsstridige og et hinder for en fremforhandlet tostatsløsning.

– Hovedmålet med vårt langsiktige engasjement i konflikten mellom israelerne og palestinerne er å bidra til en forhandlet tostatsløsning der to stater lever side om side i fred innenfor sikre og internasjonalt anerkjente grenser. Kun en forhandlet tostatsløsning kan skape varig og bærekraftig fred, sier hun.

USA slo i 1978 fast at Israels bosetninger på den okkuperte, palestinske Vestbredden ikke er i overensstemmelse med folkeretten. Vurderingen har vært et viktig grunnlag for USAs Midtøsten-politikk i over 40 år.

(©NTB)

KRITISERER USA: Ap-leder Jonas Gahr Støre er tirsdag ute på Twitter med et angrep på USAs kursendring når det gjelder synet på israelske bosetninger på okkuperte Vestbredden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag