Store begrensninger i tipping på digital-TV

Norsk Tipping tilbyr nå, sammen med Telenor-selskapet Zonavi, TV-seerne muligheten til å spille på Langsoddsen fra sofakroken. Et fåtall av TV-seerne kan imidlertid benytte seg av tilbudet.

20.06.08 11:03

I helgen ble det mulig å utnytte en ny digital tjeneste i CANAL+ sportssendinger: Fotball- og spillinteresserte kunne spille Langoddsen fra sofakroken,

- Det er utrolig spennende for CANAL+ å være den første, nordiske TV-kanalen som lanserer tipping på TV. Samarbeidet er helt klart en viktig del av vår strategi for å tilby våre abonnenter de beste sportsopplevelser hjemme i sin egen stue, sier Bente Klemetsdal, daglig leder CANAL+, i en pressemelding.

Tjenesten er et samarbeid mellom Norsk Tipping, Telenor-selskapet Zonavi og den franske betal-TV-kanalen CANAL+.

Også administrerende direktør Johan Dolven i Zonavi er begeistret:

- Basert på erfaring fra England og Frankrike vet vi at pengespill er blant de mest populære tjenestene på interaktiv TV. Langoddsen på TV har til nå blitt svært godt mottatt i Norge. De som ser CANAL+ sine sportssendinger er midt i målgruppen for Langoddsen, hevder Dolven.

En av de store hindringene er imidlertid at det ikke er er så mange nordmenn som får disse sendingene inn i stua. Og enda færre som benytter seg av de interaktive mulighetene.

Kabel-TV-kunder fra UPC og Telenors eget selskap, Telenor Avidi, har foreløpig ikke tilgang til tjenesten. Det innebærer at det kun er parabolkundene som inntil videre vil kunne utnytte tippemulighetene.

I tillegg er det ikke mulig for Viasats kunder å tippe på TV-en. Det er norske Canal Digital-kunder med mottakerboks av typen "Media Highway" som kan koble seg opp. Disse må koble til telefonledningen, samtidig som man må være registrert som internettspiller hos Norsk Tipping. Disse får utdelt smartkort og smartkortleser.

Det er vanskelig å anslå hvor mange som fra begynnelsen egentlig kan benytte seg av tilbudet. Så mange som tre-fjerdedeler av Canal Digital-kundene kobler nemlig ikke telefonlinjen til boksen, blant annet fordi TV-en er plassert et helt annet sted i huset og fordi det ikke er mulig å koble ISDN-linjer til boksen, uten å måtte kjøpe et ekstra adapter.

- Dette er en løsning som er laget for Canal Digital-kunder med Media Highway-dekodere, sier Svein Erik Davidsen, sjef i Canal Digital Norge, til Propaganda.

- Det er klart flest Media Highway-bokser som selges blant forhandlerne, opplyser Davidsen og sier at årsaken til at boksene ikke er tilpasset ISDN-verdenen, er at det er en europeisk standard, mens ISDN-linjer er relativt særnorsk.

Interaktiviteten på digital-TV er fortsatt relativ primitiv, og man er avhengig av et annet medium (online via telelinjer) for å få det til å fungere i stor skala.

Ifølge sjefen for forretningsutvikling i Zonavi, Ole Andreas Ræstad, håper selskapet at tippetilbudet vil bidra til å aktivisere de digitale TV-seerne og føre til at de faktisk kobler returkanalen til den digitale boksen.

- Det er mer enn stort nok nedslagsfelt blant TV-seerne for oss i en startfase. Samarbeidet med Norsk Tipping er et langsiktig løp og erfaringer fra både England og Frankrike viser at spill på sport, og da spesielt fotball, får opp interaktiviteten, sier Ræstad til Propaganda.

- Vi tror de mest ivrige digital-TV-kundene er der på grunn av fotballen. En hypotese er at disse er innovatører og vil være de mest ivrige kundene til å ta slike tjenester i bruk. Vi føler at det er god match mellom tippetjenesten og de fotballinteresserte, sier han videre.

Når som helst under en sportssending på CANAL+ kan du trykke SERV-knappen på fjernkontrollen for å få mulighet til å spille på Langoddsen. Du vil da forlate sendingen for en kort periode. I løpet av sportssendingene vil du også kunne se et symbol fra Norsk Tipping øverst i hjørne som forteller deg at det nå er mulig å spille på Langoddsen.

Rundt to ganger per kamp kommer det til syne en såkalt "Trigger" på CANAL+, som skal fortelle seerne at man kan komme direkte til Norsk Tippings applikasjon på TV for å spille på Langoddsen.

Men da kan man ikke spille på den kampen man ser på, men neste runde med fotballmatcher, enten det er et par timer senere eller neste dag. Spillestopp på Langoddsen på digital-TV er ti minutter før kampstart.

Ræstad sier det ligger store muligheter i å servere sanntidstipping for brukerne, det vil si tippe underveis. Men det Norsk Tipping som styrer hvilke tilbud som skal komme fremover.

Uansett er denne type tipping, hvor man ikke trenger å gå til kommisjonæren, bli det dominerende i fremtiden, enten det er på Internett via PC-en, via mobilt Internett eller online på digitalt fjernsyn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.