NEW YORK (Nettavisen): Statsminister Jonas Gahr Støre er for tiden i New York i forbindelse med FNs høynivåuke, men nå reagerer statsministeren kraftig på retorikken i Norge etter det særskilte stortingsmøtet om strømsituasjonen på mandag.

Les også: Kritiserer Listhaug for «Putin-taktikk»

– Setter Putin på siden av krigen

Støre går til frontalangrep på Frp-leder Sylvi Listhaug og hennes uttalelser om at krigen alene ikke er årsak til prisøkningen vi opplever nå.

– Jeg tar jo sterkt avstand fra det forsøket på egentlig å si at krigen ikke er det avgjørende, og på den måten sette president Putin på siden av den krisen som alle ser komme fra beslutninger han tok i oppstarten til krigen, hvor de reduserte gass til Europa.

– Det førte til at både gasspriser og elpriser steg i fjor høst, og nå skjønner vi hvorfor, fordi gasslagrene ikke var fylt opp, sier Støre til Nettavisen.

Les også: Støre under FN-toppmøte: – Et dystert bakteppe

– Og for det andre er dette å ta altfor lett på en angrepskrig som tar så mange liv. Jeg synes det vi så i Stortinget på mandag var et uttrykk for at det spriker veldig mellom det de partiene som vil ha raske løsninger på dette problemet, legger på bordet. De har ikke flertall, de har ikke en vei å gå videre, og Sylvi Listhaugs historiefortelling bør bli imøtegått med veldig tydelig front, sier Støre.

– Det mener jeg de partiene som planlegger å samarbeide med Frp, og da tenker jeg på Høyre, også bør gjøre, presiserer statsministeren.

Dermed sparker statsminister Støre Putin-ballen videre til Erna Solberg og Høyre.

Statsråd Eide: – De definerer jo Putin ut av saken

Listhaug har tidligere denne uka slått tilbake mot lignende kritikk fra klimaminister Espen Barth Eide (Ap).

– Vi er veldig tydelige på at Putins krig bidrar til energikrisen i Europa, men det at vi har kommet dit skyldes europeiske politikeres feilgrep over lang tid, sier hun til Nettavisen.

Les her: Listhaug slår tilbake mot Putin-anklager i strømdebatten: – Spinnvill beskyldning

– Han tok av i god, gammel stil

Til tross for nye tiltak, fortsetter kritikken mot Støre og regjeringen for ikke å ta i nok. Hardkjøret mot regjeringen har pågått en god stund, og i sommer fikk statsminister Støre også kraftig kritikk fra TV 2-veteranen Oddvar Stenstrøm etter et intervju der statsministeren hevdet det er feil at vanlige folk hadde fått det verre under hans ledelse.

– Det er ikke riktig. For hvis du ser på de store tallene, så går norsk økonomi veldig bra. Vi har fått hundre tusen flere i jobb på disse månedene, og mange nordmenn har spart. Mange klarer seg veldig bra, uttalte Støre til nyhetskanalen.

Programleder og tidligere TV 2-profil Oddvar Stenstrøm kalte Støres utspill for «latterlig».

– Føler du at du og dine sitater ble misforstått?

– Jeg føler jo her at Stenstrøm tok av i god, gammel god stil, som ikke sto i samsvar med det jeg sa, sier Støre til Nettavisen.

– Det jeg sa var at her er det veldig mange nordmenn som er i en sårbar økonomisk situasjon. De skal vi stille opp for å hjelpe. Og vi har den mest omfattende strømstøtteordningen av noe land i Europa. Vi har økt bostøtten, og kommet med en lang rekke tiltak.

– Men så er det også slik at det er folk i Norge som har spart penger og som klarer denne krisen bedre enn andre. Det er en realitet. Og vi er opptatt av at vi skal ha gode ordninger, gode velferdsordninger, og at vi i denne krisen vi står i – med inflasjon og energiknapphet – skal ta særlig vare på de som sliter. Så det står jeg egentlig veldig inne for. Vi stiller opp som et solidarisk fellesskap.

Les: Jubeltall for Jens Stoltenberg: Dette sier han om de hemmelige Trump-dokumentene

– De tar feil

Støre sier det blir umulig å tilfredsstille alle i den energisituasjonen vi nå står.

– Det er helt åpenbart at vi ikke kan tilfredsstille alle. Men jeg tror at forståelsen nå begynner å komme til alle om at den utfordringen vi står med, ikke noe vi kan løse over natten. Så de som foreslår at bare du setter lav nok pris til alle, så har vi løst det, de tar feil, sier Støre med klar adresse til Frp.

Les også: Den norske statsråden reagerer sterkt på kritikk etter kvinnens (22) dødsfall: – Jeg ble ikke spurt

– Og om det er upopulært å si, så har jeg tenkt å fortsette å si det, for det vil være å lure folk å få dem til å tro noe annet. Og det står jeg gjerne i. Skal vi løse dette, så må vi ta hensyn til folk som er i en vanskelig situasjon, og gi dem den støtten som gjør at de kommer gjennom vinteren, sier statsministeren til Nettavisen.

– Men løsningen på sikt er for det første at krigen i Ukraina må slutte. Det kan ikke vi kontrollere, men vi må produsere mer fornybar kraft, og det er vi i gang med. Der ruster vi nå kraftig opp, men vind på land og vind til havs og sol, og da har jeg tro på at vi kan komme gjennom dette på en god måte som også gir et veldig godt bidrag til den klimadugnaden vi må gjennom, sier Støre til Nettavisen.

- Stor utfordring

– I hvilken grad tror du Putin vil kunne lykkes med å skape splid med sin pågående hybride krigføring?

– Det er uttalt mål for det russiske regimet å bidra til splittelse, og de ønsker å se det. Vårt svar må være at vi greier å stå imot det. Og det vil alltid være litt ulike stemmer, men til nå har jo jeg inntrykket at vi både innenfor EU-rammen og Nato-rammen står veldig klart opp og fordømmer denne krigen og krever at den må slutte, sier Støre.

Les også: Stoltenberg kaller planlagte folkeavstemninger i Ukraina en farse

Statsministeren sier det nå er en «stor utfordring» for de europeiske landene å håndtere en situasjon der så mye energi blir borte.

– Men jeg er imponert over hvordan europeiske land nå tar tak, fyller opp sine gasslagre og sparer på energi. De tar ganske kraftfulle tiltak for å komme seg gjennom en vinter. Og Norge jobber nå hver dag sammen med dem for å se hvordan vi kan bidra til å få stabilisert disse markedene og komme oss gjennom det. Og det at vi har økt vår gasseksport til Europa med nesten ti prosent, er jo direkte medvirkende til at de kan fylle opp gasslagrene nå, for eksempel, sier statsminister Støre til Nettavisen.

- Kunstig konflikt mellom Ap og Høyre

Erna Solberg kan onsdag kveld ikke kommentere uttalelsene fra Støre overfor Nettavisen. Pressekontakt for Erna Solberg, Rune Alstadsæter, skriver i en kommentar at Gahr Støre her lager en «kunstig konflikt mellom Ap og Høyre», og viser til følgende sitater fra Erna Solbergs innlegg Stortinget:

- Vårt naboland Russland har gått til krig mot Ukraina. Russland har kuttet gasseksport til Europa. På grunn av Russlands hybridkrig har vi nå en storstilt energikrise i Europa, sa Solberg under stortingsdebatten mandag.

- Under korona-krisen søkte Høyre forlik med et bredt flertall i Stortinget for å ha forankring om tiltak i en krisetid. Jeg har lyst til å oppfordre Ap og regjeringen gjøre det samme i denne saken, sa Solberg under debatten.»