Gå til sidens hovedinnhold

Støre: Byggestans er følsomt tema

- En fortsatt israelsk byggestans i okkuperte områder er et av de mest følsomme temaene, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre før mulige samtaler mellom Israel og palestinerne.

- Forhandlinger i seg selv løser ikke så mange problemer, men det starter heller ikke så mange nye, sier Jonas Gahr Støre på telefon til Nettavisen mandag. Norges utenriksminister er nå i Israel som leder for Giverlandskonferansen og øyner håp om at det kan bli direkte samtaler mellom Israel og palestinerne. Det er i så fall første gang siden 2008.

Roser amerikansk diplomati
Støre sier han er optimist med tanke på at samtalene kan komme i gang og at grunnlaget for denne optimismen er den amerikanske aktiviteten den siste måneden for å legge forholdene til rette.

- Amerikanerne har arbeidet intenst med begge sider, sier Støre.

Abbas krever fortsatt byggestans
Et kritisk punkt er om Israel vil gå med på å forlenge byggestoppen i okkuperte områder etter 26. september. De palestinske selvstyremyndighetenes president, Mahmoud Abbas, har stilt som betingelse for direkte samtaler at Israel forlenger byggestansen. Den israelske avisen Haaretz siterer en kilde i den israelske regjeringen som sier at en bosettingsstans er det største hinderet for direkte samtaler. Israels statsminister Benjamin Netanyahu har nylig uttalt at en slik byggestans vil være en politisk umulighet og noe som kan velte regjeringskoalisjonen.

- Dette er et av de mest følsomme temaene for å få i gang en prosess, og det er et spørsmål med stor sprengkraft. Fra norsk side mener vi at utbygging i okkuperte områder er i strid med folkeretten, sier Støre.

- Betydelig økonomisk vekst
Han understreker at Giverlandskonferansen må holde fast på sin støtte til statsbyggingen i de palestinske områdene og mener det er mange tegn på at palestinernes selvstyre begynner å komme i gjenge.

- Vi ser en finansiell ansvarlighet og en betydelig økonomisk vekst på Vestbredden samtidig som vi gradvis ser at sikkerheten blir bedre, sier han.

- Stort hjelpebehov
Støre besøkte mandag deler av Hamas-styrte Gazastripen og fikk se at behovene for hjelp fortsatt er store i denne fattige og overbefolkede delen av de palestinske selvstyreområdene.

- Det er åpenbare behov som må møtes i forhold til vann, elektrisitet, avløp, helse, skoler og utdanning, sa Gahr Støre ifølge nyhetsbyrået AFP og ba om fortsatt internasjonal støtte til de palestinske selvstyremyndighetene.

Tidligere besøkte han Kerem Shalom, grenseovergangen mellom Israel og det sørlige Gaza og bekreftet at Israel i større grad aksepterer innførsel av varer etter beslutningen i juni om å lette blokaden.

FNs hjelpeprogram for de palestinske flyktningene ledes gjennom programmet UNRWA som bidrar med mat, utdanning og helsetjenester til rundt 4,7 millioner palestinske flyktninger, blant dem en million Gaza-palestinere, ifølge AFP. Flyktningene er spredt rundt i de okkuperte områdene og i arabiske nabostater og inkluderer etterkommerne av rundt 750.000 palestinere som flyktet eller ble tvunget til å forlate det som nå er Israel etter 1948. USA er den største bidragsyteren til UNRWA og stilte i 2009 med 268 milloner dollar. Deretter kommer EU med 233 millioner dollar.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken