RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Store ødeleggelser etter jorskjelvet

Foto: Bullit Marquez (AP)
Mange er døde og store områder er ødelagt av jordskjelv i Filippinene.

Manila (NTB-Reuters-AFP): Dødstallet etter jordskjelvet på Filippinene har steget til 93, og tallet vil høyst sannsynlig stige ytterligere. Myndighetene advarer om fare for etterskjelv og ber folk holde seg unna hus som ble skadd i skjelvet.

Rystelsene utløste en rekke jordskred, som igjen begravde boliger og bygninger. I panikken som oppsto, ble flere mennesker trampet i hjel.

Store mannskaper lette tirsdag etter overlevende i ruinene av hus som falt sammen i det voldsomme skjelvet. Utpå ettermiddagen lokal tid var det registrert minst 110 etterskjelv, og sjefen for Filippinenes seismologiske institutt advarte om at det kunne komme flere.

Skader
- Den største bekymringen nå er etterskjelv som kan få delvis sammenraste hus til å falle fullstendig sammen, sa Renato Solidum.

- Folk må skaffe seg oversikt over skadene før de vurderer å flytte inn igjen, understreket han.

Skjelvet skjedde ved 8-tiden lokal tid tirsdag morgen og hadde episenter under havbunnen utenfor øya Bohol rett nord for den filippinske hovedøya Mindanao. Det kunne merkes i naboprovinsene Cebu, Negros, Mastabe, Leyte og Iloilo, fortalte lokale innbyggere.

- Voldsomt
Lynlyn Empleo i Cebu by fortalte at huset hennes ristet og svaiet i tre minutter.

- Det var voldsomt, og vi fikk sjokk alle sammen, sa 65 år gamle Brigitte Lux på ferieøya Panglao i provinsen Bohol.

Det er meldt om 33 skadde, og 15 av dødsfallene skjedde på øya Cebu, opplyste en tjenestemann. Skjelvet ble først målt til en styrke på 7,4 ifølge USAs geologiske institutt, men dette ble senere korrigert til 7,2. Det ble ikke sendt ut tsunamivarsel.

Ingen nordmenn
Cebu-området er populært blant utenlandske turister, og det er flere norske turister og fastboende i området. Utenriksdepartementet sier at ingen ting tyder på at nordmenn er kommet til skade.

- Vi har sjekket med vår ambassade i Manila, som igjen har forhørt seg med folk på stedet. Det er ikke kommet meldinger om at det er nordmenn blant de døde eller skadde, sier underdirektør Frode O. Andersen i UD til NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere