MADRID (Nettavisen): – Vi skal adressere sikkerhetssituasjoner som Russlands invasjon av Ukraina, men også snakke om klimaendringer og cyber-trusler. Fra det høye nord til Sahel er det en klimakrise, sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg under sin åpningstale under Nato-toppmøtet i Madrid tirsdag.

Generalsekretæren åpnet talen med å snakke om klimaendringer.

– Klimaendringer er viktig for sikkerheten vår, derfor betyr det noe for Nato også, sa Stoltenberg.


Skal kutte klimagassutslipp

Stoltenberg trakk frem spesielt tre ting Nato skal gjøre for å møte klimautfordringene.

– Vi skal øke vår forståelse, og i dag skal lanserer jeg en strategi for hvordan vi skal møte klimaendringer. Fra ekstrem varme fra våre treningsoppdrag i Irak til is i Arktis. Og for det andre: Vi må tilpasse oss. Det betyr at vi må gi våre styrker godt nok utstyr til å trene i ekstrem varme og ekstrem kulde, sa han.

– Og den tredje tingen. Vi må redusere vår militære innvirkning mot klimaet, det vil si at vi må redusere drivstoffgasser i våre oppdrag. Basert på gode meteorologiske data, vi skal redusere utslipp med 45 prosent innen 2030.

– I fremtiden skal militære biler være biler som ikke er avhengig av fossilt brensel. Ved å bruke teknologien vil vi øke vår militære styrke, men samtidig bidra i kampen mot klimaendringer, sa Stoltenberg.

Ny strategi

Fra 29. til og med 30. juni er toppledere fra Natos 30 medlemsland samlet i den spanske hovedstaden.

Forsvarsalliansen skal meisle ut en ny strategi for de neste ti årene, og bakteppet for toppmøtet skjer i en urolig sikkerhetspolitisk tid, med Russlands invasjon i Ukraina.

– Et fundamentalt skifte

Tidligere tirsdag kom generalsekretær Jens Stoltenberg med en felles uttalelse med Spanias statsminister Pedro Sánchez i forkant av møtet.

– Vi skal bli enig om et nytt strategisk konsept, som skal bli et veikart for Nato i en mer farlig og uforutsigbar verden, sa Stoltenberg.

–Et fundamentalt skifte i vår avskrekking og vårt forsvar, med flere reaksjonsstyrker og mer forsvar og forhåndsposisjonert utstyr, sa generalsekretæren.

Stoltenberg sa også at Nato-landene skal bli enige om en omfattende assistansepakke til Ukraina.

– For å hjelpe dem oppholde retten til selvforsvar. Det er ekstremt viktig at vi er klare til å fortsette å gi støtte, fordi Ukraina står overfor en brutalitet vi ikke har sett i Europa siden andre verdenskrig, sa han.

Spanias statsminister Pedro Sánchez roste Stoltenberg for jobben han har gjort som generalsekretær.

– Du representerer alle allierte. Og vi er takknemlige for ditt lederskap, sa Sánchez.

– Det er en ære for Spania å ha dette toppmøtet. Vi er takknemlig overfor generalsekretær Stoltenberg for å ha valgt Madrid som sted for dette svært viktige møtet. Vi ønsker Stoltenberg den største suksess med å få inn Sverige og Finland i alliansen, sa Sanchez.

Store omveltninger

Russlands invasjon i Ukraina bidrar til store omveltninger i Nato, noe også Natos generalsekretær Jens Stoltenberg varslet et par dager før toppmøtet.

Les også: Stoltenberg før Nato-toppmøtet: – De største endringene for natostyrker siden den kalde krigen

– Til sammen utgjør dette den største overhalingen av vår felles avskrekking og forsvar siden den kalde krigen, sa Stoltenberg på en pressekonferanse mandag.

Med «overhaling» siktet Nato-sjefen til at alliansen vil ruste opp kraftig. De vil øke sin egen hurtigreaksjonsstyrke fra 40.000 til 300.000 soldater.

Fra før har Stoltenberg varslet at flere av Natos styrker vil øremerkes til å forsvare territorier i Øst-Europa, selv om de nødvendigvis ikke er stasjonert der.

Kina på agendaen

Et annet viktig punkt på agendaen for statsministrene og presidentene som er i Spania, er å bli enige om hvordan Nato skal forholde seg til Kina fremover.

Stormakten fra øst pleier fortsatt et godt forhold til Russland, og har investert tungt i moderne militært utstyr, inkludert kjernefysiske kapabiliteter, og i tillegg kontrollerer de kritisk infrastruktur i Europa.

– Kina utfordrer våre verdier, interesser og sikkerhet, sa Stoltenberg en uke før toppmøtet.