Støre får knallhard kritikk for Tschudi-saken

Foto: Kallestad, Gorm (Scanpix)

Utenriksministeren får kraftig kritikk fra deler av opposisjonen.

- Et mindretall i komiteen mener det er sterkt kritikkverdig at utenriksministeren ikke fikk vurdert sin habilitet i forkant av at departementet bevilget penger til nordområdeprosjektet, sier kontroll- og konstitusjonskomiteens leder Anders Anundsen (Frp).

Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre fremmer derfor forslag om et kritikkvedtak når saken skal behandles i Stortinget neste uke. KrF er med på deler av kritikken, men vil ikke gå like langt som de tre andre.

- Det er grunnlag for å kritisere Støre for flere forhold. For det første burde han ha fått sin habilitet vurdert i forbindelse med behandlingen av saken om støtte til opprettelsen av Senter for Nordområdelogistikk. For det andre er det ikke mulig å få klarhet i om han foretok en egen vurdering av habilitet konkret i forhold til Tschudi under saksbehandlingen. For det tredje har han gitt feil opplysninger til komiteen om hvem som tok initiativet til opprettelsen av Senter for Nordområdelogistikk, sier komitéleder Anundsen i FrP.

Han er forundret over at regjeringspartiene mener Støre har handlet upåklagelig.

- Her er det flere forhold som er klart kritikkverdig og normalt har posisjonspartiene vært ryddige i sin behandling av slike saker. Denne gangen har de låst seg fast i et kraftig selvforsvarsgrep. Det er synd, mener Anundsen - som tar regjeringspartienes nye strategi til orientering.

Arbeiderpartiets Martin Kolberg mener kritikken er grunnløs.

- Dette er tilløp uten hopp. Kritikken av Støre er grunnløs, og det kommer klart fram i kontrollkomiteens behandling av saken, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.