*Nettavisen* Nyheter.

Store feil i bilreklamen

Kontroll avdekker mangler ved annonseringen til en rekke bilfor­hand­lere og importører. Forbrukerombudet griper inn i forhold til 32 annonsører.

20.06.08 11:02

Forbrukerombudet gjennomførte i en fire­ukers periode i september og okto­ber kontroll av bilannonser i utvalgte regionale og lokale aviser, og funnet det nødvendig å gripe inn i forhold til 32 annonsører.

- De mange lovbruddene som er avdekket gjør det nødvendig å gjennomføre nye kontroller av bilbransjens markedsføring, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon.

Ifølge Forbrukerombudet er bakgrunnen for kontrollen at de i juni sendte et orienteringsbrev til bilbransjen, der de orienterte om nye regler for garantier i markedsføringsloven. Samtidig ville Ombudet også følge opp tidligere brev av juni 2002 til bilbransjen vedrørende prisopplysninger i markedsføringen, markedsføring av prisavslag/-tilbud, markedsføring av innbyttepriser og markedsføring av kredittkjøp.

Ombudet skriver at det etter de nye reglene om garantier, skal lengstefristen for reklamasjon etter aktuell lovgivning oppgis når det annonseres med garantitid.

Overfor 9 annonsører ble det påtalt at det ved annonsering av eksempelvis tre års nybilgaranti, ikke ble opplyst at lengstefristen for reklamasjon etter forbrukerkjøpsloven er fem år i slike tilfeller.

13 annonsører hadde feil i markedsføringen i forhold til kreditt ved bilkjøp, som ofte annonseres samtidig med bilen. Det er også registrert i alt 18 tilfeller der annonsørene ikke oppgir bilprisene slik det kreves i Forbrukerombudets retningslinjer for markedsføring av biler.

På grunnlag av de mange lovbruddene vil Ombudet også i tiden fremover følge opp bransjen og foreta nye kontroller og innskjerpinger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.