Støre fordømmer Iran

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

Jonas Gahr Støre tar et oppgjør med det iranske lederskapet.

25.06.09 15:00

Flere hundre mennesker er blitt arrestert i forbindelse med demonstrasjonene som blusset opp i Iran etter presidentvalget 12. juni. Ifølge offisielle tall er 19 mennesker blitt drept, men det verserer rykter om 150 drepte.

Norge fordømmer
Nå tar norske myndigheter bladet fra munnen og fordømmer det iranske lederskapet for håndteringen av massedemonstrasjonene i Iran.

– Norge følger den negative utviklingen i Iran med bekymring. Vi fordømmer massearrestasjonene og den brutale behandlingen av fredelige demonstranter, som har ført til tap av mange menneskeliv den siste uken. Vi fordømmer også arbeidsforbudet som myndighetene har innført for utenlandske journalister, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en uttalelse.

70 akademikere arrestert
Torsdag ble det meldt om at 70 akademikere ble arrestert etter å ha deltatt på et møte sammen med opposisjonsleder Mir Hossein Mousavi. I tillegg ble en rekke demonstranter jaget bort fra gatene i Teheran med tåregass og batonger onsdag kveld. Videre skal mange mennesker fortsatt være savnet etter det blodige sammenstøtet mellom demonstranter og opprørspoliti i Teheran lørdag.

– Forsamlings- og ytringsfriheten er sentrale menneskerettigheter som Iran har forpliktet seg til å respektere. Jeg oppfordrer iranske myndigheter til å sette fri opposisjonelle, menneskerettighetsforsvarer og de mange som har blitt arrestert, sier utenriksministeren.

Les også: – Hold deg unna, Obama

Kalt inn på teppet
Utenriksminister Støre har kommentert situasjonen i Iran løpende siden dagen etter valget. Irans ambassadør i Oslo ble innkalt til Utenriksdepartementet 16. juni, hvor Norges holdning ble framført.

– Påstander om uregelmessigheter ved presidentvalget har kommet fra mange hold, og rokker ved legitimiteten ved valget og derfor også legitimiteten til det iranske lederskapet, sier utenriksministeren.

– Samtidig skal vi ikke kommentere utviklingen i Iran på en måte som spiller rett inn i regimets propaganda om at det er interesser utenfra som står bak urolighetene. Disse påstandene er grunnløse. Det er store deler av det iranske folket selv som nå gir uttrykk for sitt syn, sier utenriksministeren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.