Gå til sidens hovedinnhold

Store forsinkelser: Tomt for vaksine

Folkehelseinstituttet har fått så mange bestillinger av influensavaksine de siste to ukene at utsendelse av vaksiner er blitt forsinket

I en melding på sine nettsider beklager Folkehelseinstituttet forsinkelsen i utsendelse av reisevaksiner og vaksiner til barnevaksinasjonsprogrammet.

- Vaksineforsyningen ved Folkehelseinstituttet har de to siste ukene mottatt svært mange bestillinger på influensavaksine. Vi har prioritert utsending av influensavaksine og har dessverre ikke hatt kapasitet til å pakke og sende ut andre vaksiner i ordinært tempo, opplyser Folkehelseinstituttet.

Sendes mandag
Reisevaksiner og vaksiner til barnevaksinasjonsprogrammet skal etter planen sendes mandag 14. januar. Vaksiner til øyeblikkelig hjelp blir levert som normalt.

- Vi beklager denne situasjonen, som skyldes større etterspørsel etter influensavaksine enn forventet. Mange kommuner har måttet etterbestille vaksine til risikogruppene fordi de hadde bestilt for lite til å dekke den økte etterspørselen etter jul. Apotekene, som normalt ikke kjøper influensavaksine fra Folkehelseinstituttet, har måttet kjøpe vaksine fra oss fordi grossistene som normalt leverer til apotekene, har vært tomme, opplyser Folkehelseinstituttet videre.

Årets influensasesong er verre enn på mange år, sett bort fra toppåret 2009, og det er svineinfluensaen som dominerer nå på landsbasis.

Normal beredskap
De siste tallene fra Folkehelseinstituttet bekrefter at smitten har passert omfanget fra de senere år. I forrige uke hadde 5,1 prosent av dem som gikk til legen, influensalignende sykdom.

Bare under svineinfluensaen i 2009 var det verre. Før det må vi tilbake til sesongen 1998-99 for å finne høyere smittetall.

Overvåkingen viser at forekomsten fortsetter å øke i hele landet, men influensaen har noe mindre tak i Nord-Norge.

Helse sør-øst var onsdag tilbake i normal beredskap etter å ha hatt noe høynet nivå i en knapp uke. Bare Sykehuset Østfold har fortsatt økt beredskapsgrad. Situasjonen blir vurdert på nytt torsdag.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå

Kommentarer til denne saken