Fredag møtte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, til samtaler i Natos hovedkvarter i Brussel.

– Norge har en sentral rolle for å sikre energisikkerheten vår. Vi har også økt vårt militære nærvær i nordområdene de siste månedene. Norge spiller også en nøkkelrolle for å se hvilke utfordringer vi har i nord. Nylig hadde vi Nato-øvelsen «Joint Viking». Og nå har vi nettopp diskutert Russlands brutale angrepskrig mot Ukraina. Vi må fortsette å gi Ukraina det de trenger, så lenge det er nødvendig. – Takk igjen, statsminister, for det Norge har bidratt med, sa Stoltenberg innledningsvis.

Støre fortalte at Norge også vil hjelpe Ukraina så lenge det er nødvendig.

– Vi har vedtatt støttepakken på sju milliarder euro, og vi har sendt stridsvogner og Nasams til Ukraina. Nylig var vi på Troll-plattformen, og der fikk vi sett viktigheten av energi-infrastruktur. Og som naboer, støtter vi sterkt at Finland og Sverige skal inn i Nato. Vi ratifiserte deres søknad svært raskt. Begge bør få innpass i alliansen, og jeg håper dette er på plass før toppmøtet i Vilnius, sa han.

To-prosentmålet

På spørsmål om hvorfor Norge ikke oppfyller målet om å bruke minst to prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) på forsvar, svarte Støre slik:

– Vi er dedikert for å øke investeringene våre, men dette vil bli gjort på en ansvarlig måte. Når vi møtes i Vilnius vil vi ha en klar holdning til dette og vi jobber med saken nå, svarte statsministeren.

Stoltenberg har ved gjentatte anledninger sagt at hvert medlemsland bør ha et forsvarsbudsjett som tilsvarer minst to prosent av BNP. I 2022 lå Norges forsvarsbudsjett på 1,57 prosent.

Senest fredag gjentok han også budskapet om at Norge, og alle andre land som ikke når målet, fortsetter å bruke mer på forsvar.

– I en farlig verden må vi bruke mer på forsvar, var det klare budskapet til Natos generalsekretær.

Ukraina-samtaler

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møter Natos generalsekretær Jens Stoltenberg fredag. På agendaen står samtaler om hvordan krigen i Ukraina påvirker sikkerhetsbildet, videre støtte til Ukraina og forberedelser til Nato-toppmøtet i juli. Norge har allerede forpliktet seg til en langvarig støtte til Ukraina gjennom Nansen-programmet, som ble vedtatt av Stortinget 14. mars i år. Støttepakken har et omfang på 75 milliarder kroner over de neste fem årene.

– Jeg er glad for den brede enigheten til støtteprogrammet til Ukraina. Det skal gå over fem år og dermed inn i neste stortingsperiode. Vi står sammen i fordømmelsen av Russlands krigføring i Ukraina og støtten til det ukrainske folks legitime forsvarskamp, sa statsminister Støre etter at nyheten ble offentliggjort.