Se videointervju med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap):

STATSMINISTERENS KONTOR (Nettavisen): Galloperende strømpriser, særlig på Sør- og Vestlandet, har satt sinnene i kok og ført til massivt press mot regjeringen.

Mandag gikk statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fra møte til møte om strømkrisen, og da han møtte pressen like etter sitt møte med LO og NHO, ba vi han oppklare hva som er planen videre.

Les også: Krisemøte på Stortinget om strømtiltak: – Jobber med nye ordninger

- Statsminister Jonas Gahr Støre, hvilke garantier kan du nå gi til dem som sliter?

- Til husholdningene, altså deg og meg, vi som betaler strømregningene, har vi Europas mest omfattende strømstøtteordning: Den tar 90 prosent hvis prisen går over 70 øre fra 1. september, slik vi nå foreslår, svarer han Nettavisen.

Støre sier de også vil gå gjennom hele strømstøtteordningen de nærmeste ukene, «for å lære av hvordan den har virket.

Les også: Stortinget er utålmodige: Krever strømsvar i løpet av uken

- Det ser ut til å virke

- Så skal vi sikre at vi har nok vann i magasinene våre så vi ikke trenger å være urolige for forsyningssikkerheten. Det har vi vært opptatt av i hele sommer, og vi har oppfordret til å fylle magasinene. Det ser ut til at det virker, sier han, og legger til:

- Og så lager vi ordninger som gjør at hvis vannstanden skulle gå for langt ned, må vi stoppe eksporten ut av de vannmagasinene slik at vi kommer opp på et nivå som er forsvarlig. På den måten skal det være trygghet for forsyningssikkerheten.

Det som gir Støre og næringstoppene ekstra hodebry, er imidlertid hvordan en ny ordning skal være treffsikker nok mot bedrifter som sliter.

Les også: Dette skriver avisene om politikk mandag 8. august

Se reaksjoner etter krisemøtet på Stortinget:

- Ekstrem situasjon

- Nå skal vi se om vi kan finne ordninger inn mot de beriftene som kan bli særlig rammet, om det er ordninger som kan treffe dem. Det er langt mer komplisert enn det er for husholningene for bedriftene, som normalt skal ta dette ansvaret selv. Men denne situasjonen er såpass ekstrem at vi skal også se på det, i samarbeid med LO og NHO, påpeker statsministeren.

- Hvor viktig blir det å mane til måtehold, både for bedrifter og husholdninger?

- Det spørs hva du mener med måtehold, men ett måtehold er viktig - og det er at vi tenker over hvordan vi bruker energi. Energi er ikke uendelighetsvare, nå blir veldig mye av krafttilgangen til Europa borte fordi russisk gass blir borte. Da er det en knapphet, og da øker prisene, sier han.

- I alt vi gjør må vi tenke energi

Støre minner om at dagens prekære situasjon kommer av krigen i Ukraina, og at det har store sideeffekter som slår inn hos oss - og som kommer til å vare.

- Dette kommer ikke til å gå over på kort tid, advarer Støre, som er klinkende klar på hva målet framover er:

- Vi må i alt vi gjør nå tenke eneregiøkonomisering og effektivisering, og så må vi produsere mer kraft. Måtehold ellers får hver og en tenke gjennom, men vi er opptatt av at husholdningene kan betale strømregningene sine, sier han.