Gå til sidens hovedinnhold

Støre har fått flere hilsener fra utlandet

- Jeg har blant annet fått en hilsen fra en som betyr mye for meg, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre tirsdag morgen.

Gratulasjonene strømmer på fra inn- og utland til Ap-leder Jonas Gahr Støre etter rødgrønn seier i stortingsvalget.

- Jeg har blant annet fått en hilsen fra en som betyr mye for meg, Hillary Clinton, sa Jonas Gahr Støre til pressen tirsdag. Clinton, ble utenriksminister i Barack Obamas regjering fra 2009, da Støre var utenriksminister i Stoltenbergs andre regjering. Støre hadde denne posten til 2012, Clinton til 2013. Hun stilte som presidentkandidat for Demokratene i 2016, der hun tapte for Donald Trump.

Labour-leder Keir Starmer og Sveriges statsminister Stefan Löfven er også blant gratulantene.

Støre fikk spørsmål fra pressen om hvordan valgnatta hadde vært.

- Da jeg kom hjem klemte jeg på kona, og så gikk vi og la oss. Det ble ikke noe mer enn det, sa han med et smil.

Har snakket med Vedum og Lysbakken

Ap-lederen samlet partiledelsen og sentralstyret tirsdag for å diskutere veien videre mot en ny regjering.

- Jeg har snakket med Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken i dag, fortalte Jonas Gahr Støre da han møtte pressen utenfor sin bolig på Ris i Oslo rett før klokka 12.

Støre fortalte om mange hilsener, også fra utlandet.

Tidligere Ap-leder, nå Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg er en av dem som har ringt og gratulert, fortalte han. En annen er Sveriges statsminister Stefan Löfven.

- Jeg er glad for å kunne gratulere min venn Jonas Gahr Støre med valgframgangen. Norge er at av de land som vi i Sverige har mest til felles med og vi har mye å vinne på å fortsette vårt nære samarbeid for å styrke fellesskapet som tar ansvar for klimaet, skriver Löfven på Twitter.

Keir Starmer, leder for Labour i Storbritannia, skriver på Twitter at det er flott å se at Støre vinner etter en valgkamp der klima og sosial rettferdighet har stått sentralt.

Somalias president, Mohamed Farmaaj, gratulerer Støre og skriver på Twitter at Somalia og Norge har et sterkt bilateralt forhold bygget på samarbeid og gjensidig respekt.

Olaf Scholz, kanslerkandidat for SPD i Tyskland, hilser Støre på Twitter og sier det er flott å se at alle de skandinaviske regjeringene nå skal ledes av sosialdemokrater og at «Norge vil fortsette som en sterk partner for en mer bærekraftig og rettferdig verden».

Flertallet

Med 99,7 prosent av stemmene opptelt, er det klart at Ap, Sp og SV får flertall på Stortinget med 89 mandater.

– Nå skal jeg snakke med mitt eget parti – partiledelsen og sentralstyret – i morgen. Så er det naturlig for de samtalene jeg har annonsert i kveld, at vi begynner med Senterpartiet, som er største parti. Så SV, og så skal vi snakke med Rødt og MDG, sa Støre til NTB natt til tirsdag.

Partilederen tror alle partiene har behov for å oppsummere hver for seg først.

– Vi har et stort ansvar nå: Vi har fått et stort flertall. Det må tas noen valg. Men jeg tenker at alle må kjenne på det ansvaret. Vi skal få en god prosess mot en ny regjering, så kommer sakene i neste runde, sa Støre.

Les også

Her er det nye Stortinget - se hvem som er valgt inn fra ditt distrikt

Samtalene ikke i gang

Han sa samtidig at samtalene ikke er i gang allerede.

– Nei, det er de ikke. Vi er veldig enige om at vi skal hvile ut nå. Og jeg tror alle partiledere skal til sine partier med resultatet, oppsummere det og legge veien videre.

Ap-lederen ble møtt av et stort pressekorps da han natt til tirsdag kom hjem til boligen vest i Oslo. Han avslørte at han har «noe på kjøl», men regnet med at det sannsynligvis ble å sove med det samme og ingen feiring med alkoholholdig drikke.

Med 99,7 prosent av alle stemmer telt opp, har Ap fått 26,4 prosent. Det er en nedgang på 1 prosentpoeng fra valget for fire år siden, men betydelig bedre enn hva partiet har hatt på en del meningsmålinger.

Ifølge VG vil sonderingene innledes tirsdag, med konkrete forhandlinger fra onsdag neste uke. Både SV og Ap har sentralstyremøter klokken 14 tirsdag, melder NRK.

Sp fremdeles skeptiske til SV-samarbeid

Sp har gjennom hele valgkampen vært tydelige på at de ønsker en regjering bestående av kun Ap og Sp – uten SV.

Dette gjentas av Sps parlamentariske leder Marit Arnstad tirsdag morgen, og hun begrunner dette med at den politiske avstanden er minst mellom de to største partiene på rødgrønn side.

– Dermed er det også størst mulighet til faktisk å få gjort de endringene som også Senterpartiet ønsker, blant annet innen distriktspolitikken, sentralisering, økonomiske forskjeller og lavere avgifter som vi er opptatt av, så får vi se hva samtalene framover bringer, sier Arnstad til NRK.

For SV-nestleder Kirsti Bergstø er dette lite forståelig.

– Jeg skjønner ikke hvor avstanden er så stor at man må lage den større i den offentlige samtalen. Skal man få snudd sentraliseringspolitikken og erstatte den med nærhet, så er det klart at SV må være med på det, sier Bergstø.

(©NTB)

Les også

Sanner håper på borgerlig samarbeid i opposisjon