Ap-leder Jonas Gahr Støre sier dette til Nettavisen om når han venter å ha en ny regjering klar:
– Vi skal ta den tiden som trengs, men det pleier å være regjeringsskifte i midten av oktober, sier Støre.
Høyre-leder Erna Solberg må rydde regjeringskontorene - etter åtte år ved roret. Mandag kveld gratulerte hun Ap-leder Jonas Gahr Støre med seieren. Hans parti sikrer flertall sammen med Senterpartiet og SV.
Få full oversikt over valgresultatet og hvem som kommer inn her.
Følg utviklingen i Nettavisens valgstudio.
Klokka 23.30 talte Solberg på partiets valgvake:
– Jeg er utrolig stolt over det vi har fått til i disse åtte årene, sa hun og listet opp veibygging, sysselsetting og koronahåndtering fra regjeringens skryteliste.
Gunnar Stavrum: - Ikke gitt at det vil lykkes å samle de tre
Solberg: – Vi visste vi trengte et mirakel
– Sånn som resultatet ser ut nå er det velgernes ønske at et annet flertall skal styre Norge de neste fire årene. Høyres arbeidsøkt i regjeringen er over for denne gangen. Vi visste vi trengte et mirakel for å bli valgt tre ganger på rad, sa Solberg.
Allerede Valgdirektoratets første prognose klokka 21 varslet at Ap-leder Jonas Gahr Støre kunne gjøre seg klar til å overta regjeringsmakten – med hjelp fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti – og uten å måtte be verken MDG eller Rødt om hjelp.
– Det er på sin plass nå å gratulere Støre med det som synes å bli et klart flertall, sa Solberg.
Flertall for Ap, Sp og SV
NTBs landsoversikt med 99,7 prosent av stemmene telt opp - oppdatert kl. 02.40.
Det er klart at Ap, Sp og SV får flertall på Stortinget med 89 mandater.
Dette er fordelingen av stemmer og mandater:
Ap: 26,4 prosent (48 mandater)
SV: 7,5 prosent (13 mandater)
Rødt: 4,7 prosent (8 mandater)
Sp: 13,6 prosent (28 mandater)
KrF: 3,8 prosent (3 mandater)
MDG: 3,8 prosent (3 mandater)
Venstre: 4,5 prosent (8 mandater)
Høyre: 20,5 prosent (36 mandater)
Frp: 11,7 prosent (21 mandater)
Pasientfokus: 0,2 prosent (1 mandat fra Finnmark)
Støre: – Vår plan A
– Vi har jobbet hardt og ventet lenge. Nå kan vi endelig si, vi klarte det! sa Ap-lederen på partiets valgvake klokka 23.45. Han viste til flere målinger i vinter som har vist en Ap-oppslutning under 20 prosent. Fasit idet 96 prosent av stemmene er talt opp viser 26,4 prosent.
– Norge har gitt klar beskjed. Valget viser at velgerne ønsker et skifte, sa Støre og ga uttrykk for at valgresultatet rett før midnatt viser klart flertall for Ap, Sp og SV.
– Vår plan A, sa Støre, men pekte på at også MDG og Rødt ønsker et skifte av regjering.
– Vi vil invitere alle partier som ønsker et skifte til samtaler. Vi vil også lytte til MDG og Rødt, understreket Støre.
Ap-lederen strakte også ut en hånd til de borgerlige opposisjonspartiene:
– Vi ønsker å danne en regjering som samler og er til for alle, også de som ikke har stemt på oss, sa han.
Se de aller siste tallene her. Saken oppdateres.
Sanner: – Vi har vært forberedt
Høyres nestleder Jan Tore Sanner var tidlig ute og sa at prognosen og opptellingen peker mot regjeringsskifte:
– Det går i den retningen. Vi har vært forberedt, men vi har vært stolte av de resultatene vi har oppnådd, sier Høyres nestleder og finansminister Jan Tore Sanner til Nettavisen litt over klokka 21.30.
– Det vi ser nå er ganske i tråd med meningsmålingene. Det som blir spennende nå er å se hvilke partier som havner over og under sperregrensen, sa Sanner videre.
– Nå skal vi vente til vi får det endelige resultatet, men den prognosen som kom nå lover godt. Den viser at det norske folk har snudd ryggen til høyrepolitikken og ønsker seg en ny kurs for landet vårt, sier Aps nestleder Bjørn Skjæran til Nettavisen.
– Jeg er veldig lettet over at det rødgrønne flertallet er så massivt, sier Anne Beathe Tvinnereim til NTB på partiets valgvake.
– Vi er det partiet som har gått mest fram i 2021, sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum på partiets valgvake klokka 23.10.
– Takket være Senterpartiets framgang får Norge nå en ny regjering, oppsummerte han.
Styrker seg
Senterpartiet og Rødt er de to partiene som styrker seg mest i forhold til stortingsvalget i 2017. Tirsdag morgen viser tallene 3,3 prosentpoengs økning for Sp. Det gir 28 mandater, ytterligere ni mandater på Stortinget i forhold til i dag.
Tallene for Rødt viste samtidig en økning på 2,3 prosentpoeng til 4,7 prosent. Det gir sju nye mandater og en gruppe på til sammen åtte representanter.
Neglebiting hos MDG
MDG gikk fram, men opplevde en svært spennende valgvake med målinger rundt sperregrensen.
Med 99,7 prosent av stemmene talt opp har MDG en oppslutning på 3,8 prosent – partiet ender altså under sperregrensen.
Miljøpartiet har likevel for første gang fått over 100.000 stemmer, og både partileder Une Aina Bastholm og førstekandidat i Oslo, Lan Marie Berg og andrekandidat Rasmus Hansson ligger an til å få plass på Stortinget, melder NTB.
Jonas Gahr Støre har stampet i motbakke nær sagt siden han overtok som partileder i juni 2014. Også i denne valgkampen har meningsmålingene pekt mot et elendig valgresultat. Den første prognosen viste en tilbakegang på «bare» 1,9 prosentpoeng siden forrige stortingsvalg.
Tirsdag morgen viser tallene 26,4 prosent oppslutning for Arbeiderpartiet.
Det paradoksale er at Ap kan overta regjeringsmakten etter et av de dårligste valgresultatene siden krigen. (I 2001 oppnådde Ap 24,3 prosent).
Erna Solbergs flertall i Stortinget ryker og Høyres oppslutning faller til 20,5 prosent, som likevel er bedre enn noen av de dårligste målingene fra i vinter.
Støttepartiet og tidligere regjeringspartner Frp går også tilbake og ligger an til en oppslutning på 11,7 prosent.
Det er en nedgang på 3,5 prosentpoeng (og seks færre plasser på Stortinget) for den nyvalgte partilederen Sylvi Listhaug.
Kristelig Folkeparti kjempet forgjeves mot sperregrensen og ender på 3,8 prosent - det samme som MDG.
1,6 millioner forhåndsstemmer
Ved årets stortingsvalg har over 1,6 millioner nordmenn forhåndsstemt. Det utgjør 42,3 prosent av alle stemmeberettigede.
Det var nesten 3,9 millioner stemmeberettigede ved årets valg. Rett før klokka 01 var det talt opp nesten 2,9 millioner stemmesedler. Frammøteprosenten var på 76,6 prosent.
Ap og Sp gjør et markant bedre valg enn det gjennomsnittet av meningsmålingene i september antydet, melder NTB.
Mellom 1. og 11. september ble det gjennomført 19 nasjonale meningsmålinger. Gjennomsnittet av disse, utregnet av nettstedet Poll of polls , ga Arbeiderpartiet en oppslutning på 24,1 prosent, mens fasit plasserer Ap like over 26 prosent.
Også Senterpartiet slo tilbake mot en fallende kurve på meningsmålingene, om enn i noe mindre grad enn Ap, oppsummerer NTB. Snittet av meningsmålingene antydet 12,9, mens partiet ser ut til å ende på 13,6.
Les også: Erna Solberg (H): Vi visste vi trengte et mirakel – Høyres arbeidsøkt er over