Onsdag skal Stortingets presidentskap behandle spørsmålet om å øke godtgjørelsen til representantene, utsatt fra desember og på en tid hvor tilliten til Stortinget er frynsete.

Hvis forslaget fra godtgjøringsutvalget passerer, vil de 169 representantene krysse den magiske million-grensen for første gang.

Det innstilles på at reguleringen for 2021 fastsettes til 2,7 prosent i henhold til rammen for lønnsoppgjøret i 2021. Det vil gi:

  • Stortingsrepresentanter 1.032.838 kroner, mot 987.997 kroner i dag.
  • Statsminister 1.814.454 kroner, mot 1.735.682 kroner i dag.
  • Øvrige regjeringsmedlemmer 1.474.056 kroner, mot 1.410.073 kroner i dag.

Ap vil fryse lønnen

For statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil det bety et lønnshopp på 78.772 kroner - mot hans vilje. Arbeiderpartiet går nemlig inn for å fryse lønnen.

Les også: Støre dro inn seks millioner - betalte to prosent i skatt

– Vi foretar nå en opprydning for å gjenvinne tilliten til Stortinget. Det vil derfor etter Arbeiderpartiets syn være umusikalsk å bevilge oss den lønnsveksten som ble foreslått, sier stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) til NTB.

Rødt og SV vil kutte i lønnen, mens Høyre, Frp og Senterpartiet (Sp) er i tenkeboksen.

Gharahkhani begrunner Aps linje med avsløringene før jul av misbruk og feil bruk av politikergodtgjørelser, blant annet pendlerboliger og etterlønn. Han mener Stortinget bør vente til utvalget som gransker ordningene til politikerne har konkludert.

Nettavisen har tidligere omtalt at årets forslag er å gi stortingspolitikerne dobbel lønnsøkning, ved at man legger inn økningen som ble fryst i 2020 - på toppen av årets økning.

Les også: De vil gi dobbel lønnsøkning til stortingsrepresentantene: – Det dummeste jeg har hørt

Ironi på Twitter om politikerforakt

Rødt-representant Kristján Mímir Kristjánsson skriver om «politikerforakt» på Twitter.

«Sånn apropos politikerforakt. Høyre, Frp og Sp vurderer midt i strømkrisa en lønnsøkning for stortingsrepresentanter på 45.000 i året. Eller 3.750 kroner i måneden. Målet er å ta igjen 2020s lønnsfrys på Stortinget. Sånn er det med lønnsfrys for politikere. Tillitsvekkende!»

Nettavisen har vært i kontakt med Marit Arnstad (Sp), Svein Harberg (H) og Morten Wold (Frp), men enn så lenge holder de kortene tett til brystet.