Nettavisen har møtt vanlige folk på Stovner og Grorud som forteller om hvordan hverdagen med pandemi og skyhøye smittetall er for dem:


STOVNER, OSLO (Nettavisen): Foran Stovner senter klatrer en eldre dame ut av drosjen. Den bærbare rullatoren slås opp. Munnbindet skyter opp fra lommen, og kursen settes mot blomsterbutikken. Ved inngangsdøren blir hun møtt av korona-verter som bydelen har hyret inn. Ungdommene er bevæpnet med enorme mengder håndsprit og deler ut munnbind til alle som måtte trenge det. Totalt er det rundt 50 ansatte korona-verter i bydelen. De kjenner miljøet godt, kan ofte mer enn bare norsk - og ikke minst alle de uformelle kodene.

Nettavisen er til stede på Stovner. Bydelen som har de desidert høyeste smittetallene. På Nordstrand er det 272,6 personer som er smittet per 100.000 de siste to ukene. På Stovner er tallet 1.635,9. Det betyr at over halvannen prosent av befolkningen i bydelen har vært smittet de siste to ukene. Etter å ha snakket med et stort antall ulike kilder i nærmiljøene og gjort egne observasjoner er inntrykket at de aller fleste er nøye med smittevern, men at det også finnes unntak.

Det enorme skillet i smitten mellom de østlige bydelene og resten av Oslo, har ført til at byrådet har iverksatt ekstra strenge tiltak i seks av de østlige bydelene.

Mange peker på trangboddhet og yrkene til dem som bor i bydelen. Men bildet er ikke så enkelt. I Oslo i sin helhet er det 13,5 prosent som bor trangt. På Stovner er tallet 15,3 prosent.

Nettavisen har pratet med et stort antall ulike kilder på Stovner og Grorud, og bildet som tegnes er sammensatt. Det oppleves at de aller fleste overholder smittevern-reglene, men at det også er flere unntak.

Les også: Reagerer på pressekonferansen til Raymond Johansen: - Dette ordet blir ikke nevnt en eneste gang

- Begrenset hva vi kan tvinge kundene til

Inne på senteret er det et strengt regime. Så godt som alle har munnbindet på riktig, og avstanden holdes.

Les også: Statsminister Erna Solberg brøt smittevern-reglene: - Sjokkert

50 meter unna senteret ligger frukt- og grøntbutikken Vårt Marked. Her er situasjonen en helt annen. Flere av kundene har ikke på munnbind, mange står tett i tett, og det oppleves frustrerende for de ansatte.

- Det er ingen som bryr seg. Mange av kundene går med munnbind, men veldig mange holder ikke avstand. Selv når vi ber dem holde avstand, er det ikke alle som gjør det, sier en ansatt til Nettavisen som ikke vil bli navngitt.

- Kan dere begrense antallet som er inne i butikken samtidig?

- Ja, vi har vakter noen ganger. Spesielt i helgene når det er mange som handler. Det er mange som rett og slett ikke bryr seg om å holde avstand. Det er begrenset hva vi kan tvinge kundene til også, sier den ansatte.

Spesielt er det mange som tar med hele familien inn i butikken, fremfor å handle med bare én eller to familiemedlemmer.

- Familier går flere sammen inn i butikken. Det hadde jo holdt om en hadde gått inn for å handle.

Daglig leder Oguz Gøkcan sier de har gjort grep for å bedre situasjonen i butikken.

- Vi har satt inn tiltak på dette. Vi er ganske flinke, og har satt opp vakter ved inngangen når det er mye pågang. Vi har mange kunder som ikke snakker norsk, og vi har derfor satt ut vakter som snakker både arabisk og tyrkisk, sier han til Nettavisen.

- Men dette kommer vel ikke ut av det blå fra ansatte?

- Det er noen utfordringer, men vi har gjort grep for å gjøre det bedre. Det går ganske greit når vi setter inn vakter ved inngangen. Vi har spritdispensere og tar det på alvor, sier han.

Norsk debatt: Ap-Skjæran er ingen tilfeldig person som snublet inn på en ulovlig fest. Han er lederen som skulle stoppet festen og sendt alle hjem

Bydelen tar grep

To dager etter at Nettavisen var på besøk tar også bydelen grep. Torsdag besluttet de å sette inn korona-verter ved ytterligere tre handelsknutepunkt: Utenfor Vårt Marked og Kiwi (som ligger vegg-i-vegg), samt et sted på Vestli og et sted på Haugenstua. Detaljene for plassering blir bestemt torsdag ettermiddag.

- Vi ser at det har en positiv effekt å være tilstede med korona-verter, og ønsker å forsterke det arbeidet med å tilby dette flere steder i bydelen. Stovner senter er det største knutepunktet og der det definitivt er størst gjennomfart av folk, men vi vil tilby samme service flere steder, sier Andreas M. Behring til Nettavisen. Han er assisterende bydelsdirektør i Stovner bydel.

- Korona-vertene er også opplært i å svare på det folk måtte lure på. De er tilgjengelige og oppleves både som en informasjonskilde og en trygghet, sier Behring.

- Ansatte på Vårt Marked sier de opplever at kunder ikke alltid overholder smittevern slik de skulle ønske. Er det noe dere har sett, og er det derfor dere setter inn korona-verter akkurat her nå?

- Vi gjør kontroller, men det har ikke dukket opp noe spesielt der. Vi velger ut steder der mennesker er. Dette er ment å være et positivt tilbud for å sørge for at man har godt smittevern og sprer kunnskap om godt smittevern, sier Behring.

Kommentar av Gunnar Stavrum: Innvandrer-bydelene på topp i korona-smitte, men folk beveger seg omtrent som før

Etter det Nettavisen får opplyst er det nå flere av de østlige bydelene som følger etter og innfører korona-verter ved knutepunkt. Dessuten skal også Strømmen storsenter være i gang med samme tiltak.

- Gjør vårt beste

Korona-vertene som er ansatt av bydelen er stort sett ungdommer som har søkt via Jobbsenteret for ungdom - som også er et bydelstiltak på Stovner. Der kan ungdom og unge voksne blant annet lære å skrive CV og søknader, og får hjelp til å finne relevante jobber å søke på.

Hassan Raza (19) og Crentin Hazizi (19) står ved inngangen til senteret der trappa ned til t-banestasjonen går. Her kommer det små bølger av folk som skal gjøre ærend eller er på gjennomfart.

De merker at det har vært en positiv endring blant folk i nabolaget de siste månedene.

- Flere har munnbind, og de som ikke har det med seg, kommer rett bort til oss og får et. Før var det litt mer sånn at folk lurte litt på hva vi gjorde, forteller Raza til Nettavisen.

Norsk debatt: Nei, det går ikke til korona-helvete nå

Det er tydelig at folk på Stovner er blitt godt vant med korona-vertene og setter pris på dem. Selv trives 19-åringene godt med jobben.

- Vi prøver å gjøre vårt beste for å hjelpe til. Stovner er av de mest smitteutsatte bydelene og vi ungdom gjør det vi kan for å bidra. Vi føler at jobben vi gjør er viktig og at vi gjør en ganske bra jobb, sier Raza.