KØBENHAVN (Nettavisen): - Jeg ser ingen grunn til å bruke måneder hvis vi kan bruke uker, sier Støre til pressekorpset på spørsmål fra svensk media om en eventuell Nato-søknad fra Norges to naboland vil ta uker eller måneder å behandle.

Onsdag formiddag har han hatt møter med både den finske statsministeren Sanna Marin og Indias statsminister Narendra Modi. Senere på dagen skal han delta på et indisk-nordisk toppmøte med statsledere fra alle de nordiske landene.

Les mer: - Vi vet at vi er neste land på Putins liste

Blant temaene er norsk-indisk samarbeid, men det som overskygger alt annet er krigen i Ukraina og Sverige og Finlands potensielle Nato-søknad. De to landene har ennå ikke bestemt seg for om de vil søke om å bli med i Nato. VG har anonyme kilder som sier at prosessen fra Sverige og Finland, fra å være søker til en invitasjon er klar, kan bli så kort som to uker.

- Hvordan vil et eventuelt svensk og finsk Nato-medlemskap påvirke norsk sikkerhetspolitikk?

Les mer: Krystallklar Støre om russisk oppførsel i nabolandene: - Uakseptabelt

- Da vil et samlet Norden være med i Nato. Vi har allerede et veldig fordypet samarbeid med Sverige og Finland på sikkerhetspolitikk. Da jeg var utenriksminister, så tok vi mange viktige valg for å fordype forsvarssamarbeidet, og ser du på geografien så har vi felles interesse i å ivareta sikkerhet og lav spenning i våre områder, svarer Støre på spørsmål fra Nettavisen.


Han mener mulighetene for nettopp dette vil bli utvidet, hvis de nordiske landene også kan gjøre det innenfor rammene til Nato.

- Men jeg vil understreke igjen at Nato er en forsvarsallianse som tar vare på hverandres sikkerhet. Vi utgjør ikke en trussel mot noen. Nato har sine to nærmeste partnere i Sverige og Finland allerede i dag, de oppfyller alle medlemskrav og hvis dette er deres valg, så tror jeg dette kommer til å gå raskt og på en god måte, sier Støre.

Under pressekonferansen var Støre klar på at Norge er klar til å behandle en eventuell Nato-søknad fra Sverige og Finland, så fort som mulig, også allerede før sommerferien.

– Jeg tror Danmark, Norge og Island vil ha samme holdning: Vi skal være i første rekke for å få til den parlamentsgodkjenningen som trengs. Fra norsk side kan det bli før sommerferien, i sommerferien eller etter sommerferien, alt etter hva timeplanen legger opp til, fortsetter han.

Hvor fort det skjer, avhenger av Natos forberedelser, ifølge Støre.

– Det forstår jeg at det arbeides med, slik at når Natos råd eventuelt tar imot en slik søknad, så kan de raskt gjøre det mulig for landene å starte den formelle godkjenningen, sier han.