*Nettavisen* Nyheter.

Store kutt i Vårt Land og Dagsavisen

Eierne varslet kutt på 25 til 30 millioner kroner.

13.01.14 13:25

Oslo (NTB): Mentor Medier må redusere kostnadene med 25 til 30 millioner kroner på grunn av kutt i pressestøtten. Hver tiende stilling kan gå tapt i konsernet, som eier Dagsavisen og Vårt Land.

Vedtaket om de omfattende kostnadsreduksjonene ble gjort på et ekstraordinært styremøte, opplyser Helge Simonnes, som er konsernsjef i Mentor Medier og sjefredaktør i Vårt Land.

Mentor Medier har i dag rundt 300 ansatte, hvorav nærmere halvparten er ansatt i Dagsavisen og Vårt Land. Konsernet har en omsetning på om lag 500 millioner kroner i året. Kuttene innebærer at mellom 8 og 10 prosent av staben i konsernet kan miste arbeidet.

De ansatte ble orientert på allmøte mandag.

- Dette vil ramme alle deler av virksomheten. Ingenting er unntatt fra denne sparekniven, sier Simonnes til NTB.

Kutt i pressestøtten
Varslede kutt i pressestøtten oppgis som direkte årsak til behovet for kostnadsreduksjoner.

- Vi trodde at pressestøttenivået for 2014 var reddet i høstens forlik i Stortinget. Noen dager etter sendte imidlertid Kulturdepartementet ut et høringsnotat som fastslo at det allerede fra 2014 skal settes et kronetak på 40 millioner kroner for hver avis som mottar pressestøtte. Vårt Land og Dagsavisen er de eneste avisene som rammes av taket, og det gir et inntektsbortfall på 8 millioner kroner i 2014, forklarer Simonnes.

I tillegg har kulturminister Thorhild Widvey (H) uttalt at det skal innføres en lavmoms på 8 prosent så snart som mulig.

- Vi er enige i at det er nødvendig å få lik momssats på digitale produkter og papir, men vi kommer ikke bort fra at dette vil representere et inntektsbortfall på vel 10 millioner for våre aviser, sier Simonnes.

- Urettferdig
Journalistklubbene i Dagsavisen og Vårt Land har nå skrevet en felles høringsuttalelse hvor de protesterer mot regjeringens forslag om et kronetak for pressestøtten.

Et kronetak vil slå uforholdsmessig hardt ut for Dagsavisen, mener klubbleder Bernt Erik Pedersen.

- Dagsavisen har nå gått med overskudd to år på rad. Vi har klart å snu en negativ opplagsutvikling, og vi har klart å snu mange år med underskudd. Vi har omstilt oss og gjort innovasjoner, akkurat slik Kulturdepartementet ønsker med pressestøtten. Da oppleves det hardt, urettferdig og bittert å bli møtt med flere kutt i pressestøtten, sier Pedersen til NTB.

Situasjonen har skapt utrygghet for alle de ansatte i Mentor Medier, fastslår han.

Hardt marked
Dagsavisen og Vårt Land ligger som henholdsvis nummer ni og nummer tolv blant de mest leste norske avisene.

Ifølge Simonnes har avisene ikke store problemer i lesermarkedet.

- Men vi har ikke samme kraft på annonsemarkedet. Lokalaviser får igjen mye mer på annonsemarkedet per leser, sier han.

Ifølge Simonnes er pressestøtten et viktig virkemiddel for å korrigere for dette.

- Men når også den kommer under press, blir det åpenbart en vanskelig situasjon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.