– Forslaget fra Rødt er dypt usolidarisk med våre nærmeste naboer, i en situasjon der de opplever at deres trygghet er truet, sier Støre.

Reaksjonen kommer etter at Rødt onsdag sa nei til finsk og svensk Nato-medlemskap.

– Nato er en forsvarsallianse som Sverige og Finland nå ønsker å være en del av. De velger å gå ut av alliansefrihet som et resultat av den angrepskrigen Russland gjennomfører i Ukraina, da skal vi ikke nekte dem å være en del av vårt forsvarsfellesskap, fortsetter han.

«Stormaktsavhengighet gagner ikke fred og sikkerhet. Rødt vil stemme mot ratifisering av medlemskap i Nato for Finland og Sverige», skrev Rødt-leder Bjørnar Moxnes på Facebook.

I innlegget understreket Moxnes at ethvert land har rett til å søke de allianser de selv ønsker å inngå, og at alle forstår frykten blant folk etter Russlands «brutale og folkerettsstridige angrepskrig mot Ukraina». Men medlemslandene må også gjøre selvstendige vurderinger av søknadene.

«Vi mener det ikke vil gagne fred og sikkerhet i Norden at to nye nordiske land omfattes av Natos atomparaply og stormaktsavhengighet», skrev Moxnes.

Onsdag overleverte Sverige og Finland Nato-søknadene til Nato-sjef Jens Stoltenberg.

– Dere er våre nærmeste partnere, og deres medlemskap i Nato vil styrke vår felles sikkerhet, sa Stoltenberg.

Ønsker reell debatt

Moxnes mener Støre bommer med sin kritikk.

– Rødt står solidarisk med Sverige og Finland uavhengig av NATO-medlemskap, sier han til NTB torsdag ettermiddag.

– Russlands invasjon i Ukraina, som Rødt fordømmer på det sterkeste, er det sentrale. Så følger det av NATO-traktaten og den norske Grunnloven at en utvidelse skal behandles i de eksisterende medlemslandene og i parlamentet. En slik demokratisk behandling rommer også ulike vurderinger, legger Moxnes til.

Moxnes viser videre til at en tredel av befolkningen og to partier i Riksdagen i Sverige er mot Nato-søknaden.

– Jeg forstår at dette vekker reaksjoner, men vi trenger en reell debatt om de sikkerhetspolitiske konsekvensene. Det må være legitimt å mene at en Nato-utvidelse ikke gagner fred og sikkerhet i nord, slik ganske mange i landene dette gjelder, selv har gjort, forklarer han.

– Må stå sammen

Men Støre er ikke alene om å reagere.

Høyre-leder Erna Solberg advarer mot å la ytre venstre få innflytelse i saken.

– Norge må stå sammen med våre naboer i Finland og Sverige. At Norden samles i NATO, vil være en styrke for regional sikkerhet i Norden og for vår forsvarsevne. Å nekte Sverige og Finland medlemskap i NATO vil svekke tryggheten i Norden, sier Solberg.

Dersom ytre venstre får innflytelse over sikkerhetspolitikken, vil det kunne ramme sikkerhetsgarantien og tryggheten vår, ifølge den tidligere statsministeren.

Frp-leder Sylvi Listhaug sier til Dagsavisen at Rødt i praksis er Russlands president Vladimir Putins beste venner.

– Jeg vil oppfordre Moxnes til å ta seg en tur til de baltiske landene, og spørre befolkningen der om de er enig i at medlemskap i Nato ikke gagner fred og sikkerhet i deres hjemland, sier hun.