RIS (Nettavisen): Styrtrike Jonas Gahr Støre høster massiv kritikk for å ha brukt polske håndverkere til å male huset sitt på Oslos beste vestkant.

Ap-lederen og statsministerkandidaten brukte et polsk NUF-firma da han malte huset sitt sommeren 2011.

Betalte til polsk konto

Prisen Støre betalte skal også være langt under markedspris norske malermestere tar for en slik jobb.

I tillegg skrev han et anbefalingsbrev til den polske håndverkeren, som kun jobbet i Norge noen måneder, som han også har undertegnet.

Malerbedriften omtaler seg som «malermester», til tross for at den ikke har mesterbrev. Virksomheten er heller ikke MVA-registrert, men har likevel tatt betalt for dette.

Ap-lederen betalte 62.500 kroner inkludert MVA til en polsk bank.

Les også: Støre viste Nettavisen sitt maleregnskap

Umulig for et norsk firma å tilby

Det er imidlertid først nå at saken har blitt kjent og Støre har vært veldig unnvikende i sine svar.

Ap-toppen påstår imidlertid at han ikke har fått noen rabatt eller har betalt svart, men saken får norske malermestere til å se rødt.

– Det er ikke mulig for et norsk firma å tilby denne prisen. Vi skulle hatt rundt 100.000 pluss moms for denne jobben. Han har betalt bortimot halv pris, sier malermester Bjørn S. Nielsen i Bjørn S. Nielsen & Sønner til Nettavisen.

Får færre oppdrag blant rike

Daglig leder Ander Strand i Oslo Malermesterforretning er enig, men han synes det er nesten verre at Støre anbefaler polske håndverkere.

– Det er vanskelig for oss å konkurrere på dette prisnivået. De opererer med priser som er 40 til 50 prosent lavere enn det vi vil kunne klare å levere, sier Strand.

Les Gunnar Stavrums blogg: Skinnhellig av Støre

De to malermesterne forteller at de stadig sjeldnere får oppdrag på vestkanten i Oslo. Også flere andre malermestere Nettavisen har snakket med ser samme trend.

– Vi må også tenke på sikkerhet og våre arbeidere. Vi kan ikke bare stå på en stige og male, sier Rune Nielsen Bjørn S. Nielsen & Sønner.

Se ekspertenes reaksjon i video øverst i saken!