Det sa statsminister Jonas Gahr Støre da han møtte pressen etter møte med den polske statsministeren Mateusz Morawiecki tirsdag kveld.

Statsministeren om norsk gassforsyning:

Ukraina-krisen, Nato-samarbeid og «Baltic pipe» var blant temaene i dialogen mellom de to statslederne.

– Vi er begge klare på å støtte Ukraina under denne krigen, men også bidra til å gjenoppbygge når denne invasjonen er over, fortsatte Støre.

Les også: Ukrainas president ber Storbritannia om ytterligere sanksjoner

Lovnad om gassforsyning

Innen slutten av året vil rørledningen «Baltic pipe» stå klar og kunne levere norsk gass til Polen, fortalte Støre på pressekonferansen.

– Vi har diskutert samarbeid om energi. Endelig, etter mange år, vil den baltiske ledningen være klar innen slutten av året, sier Støre under pressekonferansen etter møtet mellom han og Polens statsminister Mateusz Morawiecki i Oslo tirsdag.

– Innen slutten av året vil det kunne gi betydelig gass til landet, lovet Støre.

Morawiecki er samstemt med Støre.

– Vi er nesten i mål, men vi tror ikke den kan stå klar tidligere enn oktober-november, har eksperter sagt til meg, sa den polske statsministeren.

Han fremhevet videre at det er viktig for Polen å få uavhengighet fra russisk energi, og at norsk gass spiller en viktig rolle i det arbeidet.

Ledningen, «Baltic Pipe» er en kommende gassrørledning på 800–950 kilometer, som skal frakte ti milliarder kubikkmeter gass årlig fra de norske gassfeltene i Nordsjøen gjennom Danmark og videre til Polen.

Les også: Derfor kan flyforbud være livsfarlig for Vesten

Flyktningstrømmen vokser

Møtet mellom de to statsministrene, som fant sted i regjeringens representasjonsanlegg, handlet naturlig nok mye om den russiske invasjonen og hvordan landene kan bistå mennesker på flukt fra krigen.

Polens statsminister berømmer privatpersoner som bidrar med evakueringen av flyktninger fra Ukraina.

– Det er en god idé. Det er vårt samlede ansvar å håndtere og løse denne enorme humanitære krisen. Jeg ønsker å takke privatpersoner, organisasjoner og bedrifter som bidrar til å løse denne krisen, sa Morawiecki da han i Oslo fikk spørsmål om det er lurt av privatpersoner å organisere evakuering av flyktninger.

Samtidig takket Polens statsminister sin norske kollega for støtten.

– Statsminister Støre forklarte til meg i dag hvordan Norge skal forholde seg til denne krisen. Jeg vil takke støre for hans støtte til flere av våre organisasjoner, og for støtten til organisasjoner som Flyktninghjelpen og Røde Kors.

Ifølge FN har to millioner ukrainere flyktet fra den russiske invasjonen i landet. De fleste av dem har reist over grensen til Polen, og polske myndigheter står overfor en svært krevende oppgave med å ta hånd om flyktningene.