MARMORHALLEN/AKERSGATA (Nettavisen): - Vaksinen har ikke stoppet pandemien. Den beskytter oss ikke 100 prosent. Nå er vi over i en fase med normal hverdag med økt beredskap der det først og fremst er kommunene som står for tiltakene, og vi støtter dem i det, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han innledet på fredagens pressekonferanse om koronasituasjonen.
Der varslet regjeringen og helsemyndighetene innføring av koronasertifikat, tilbud om en boosterdose med koronavaksine for alle voksne neste år og en testplikt for nærkontakter.
Støre pekte på flere nye smitterekorder i det siste, blant annet i Tromsø og Trondheim. Smittetallene i seg selv er ikke så viktige som før, fordi vaksinene beskytter godt mot alvorlig sykdom, sa statsministeren og sa at tallet myndighetene er mest opptatt av nå er innlagte koronapasienter på sykehusene.
Se Støre snakke om koronasertifikat:
Lager forskrifter for koronasertifikat
- Vi strammer inn reglene for når folk må teste seg og vi gjør mer for å beskytte de mest sårbare blant oss. Vi hører at kommunene trenger flere virkemidler for å håndtere smitten. Det vil gi vi dem. Vi er i gang med å lage forskrifter som gjør at kommunene kan ta i bruk koronasertifikat. Da kan et utested for eksempel i Tromsø drive som vanlig, hvis gjestene har grønt koronasertifikat, sa Støre.
For å få grønt koronasertifikat må du enten være vaksinert, være immun etter å ha hatt covid-19 eller kunne vise til en negativ koronatest.
Han understreket betydningen av å holde næringslivet i gang:
- Jeg forstår at nedstenginger kan føre til usikkerhet og permitteringer. Næringslivet har lite å gå på etter halvannet år med pandemi. Derfor er vår jobb å sikre balansen mellom arbeidsplasser og folkehelse, sa Støre.
Kommentar: Innfør vaksinepass overalt det er nødvendig
Tromsø vil være først ute
Etter at Støre varslest at koronapasset kommer, var Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen raskt ute med en uttalelse:
- Vi vil senest innføre det tirsdag i uken som kommer, sier han til VG.
Tromsø-ordføreren var allerede torsdag ute og ba om at kommunen fikk teste ut koronasertifikat.
- Jeg tror en ordning med koronapass vil fungere som et virkemiddel for at de som ikke er vaksinert nå vil velge å ta vaksinen, uttalte Wilhelmsen i et intervju med Dagbladet.
Statsministeren sa fredag at koronasertifikat skal bidra til å lempe på koronatiltak.
- Vi vil også se på om det blir nødvendig å bruke koronapass på utesteder, kino og serveringssteder. Men dette må vi se mer nøye på, sa Støre, som pekte på at det også må lages praktiske løsninger for de som ikke har smarttelefon og kan ha digitalt koronasertifikat.
Vil tilby tredje vaksinedose
Støre varslet at alle over 18 år vil få tilbud om en tredje vaksinedose og antydet at dette tilbudet kan komme i 2022.
- Vi planlegger for at alle under 65 år vil få tilbud om en tredje dose til neste år, sa statsministeren.
Kommunene er i gang med å tilby alle over 65 år en tredje vaksinedose mot covid-19. Også helsepersonell står for tur.
Les også: Israel driller på et enda dødeligere covid-scenario
Regjeringens plan er at alle mellom 18 og 64 år skal få tilbud om oppfriskningsdose neste år, når det har gått minst 6 måneder etter andre vaksinedose. Støre nevnte flere arbeidssteder som har gjort tiltak for å få flere til å vaksinere seg.
- Det heier vi på. Vaksinen er vår viktigste våpen i kampen mot pandemien, var hans klare beskjed.
Støre ble spurt om det er grunnlag for en forsiktig optimisme når en ser at tallet for sykehusinnleggelser flater ut, noe FHI-topp Preben Aavitsland betegnet som et mulig lyspunkt torsdag.
Les mer om saken her: FHI-toppen mener sykehustallene gir grunnlag for optimisme
- Vi kan glede oss over det, men men vi må jobbe for å unngå for mye smitte og press på sykehustjenestene, svarte statsministeren på Nettavisens spørsmål.
- Er innføring av koronapasset et slags for press til å få uvaksinerte til å vaksinere seg?
- Det skal være et virkemiddel for å lempe på smittevernreglene, svarte Støre.
Innfører testplikt
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) fortalte at det vil bli mye mer testing i tiden fremover.
- Dersom du er uvaksinert og bor sammen med en som får påvist korona, må du teste deg hver dag med selvtest eller annenhver dag med PCR-test i sju dager. Testplikten gjelder helt til det har gått sju dager etter siste gang de hadde nærkontakt. Dette er ikke bare en anbefaling, men en plikt, sa Kjerkol.
Hvis den som bor sammen med en smittet er vaksinert, anbefales det to tester (selvtest eller PCR-test) i samme periode. Det anbefales også at alle under 18 år som bor med en som er smittet, følger det samme testregime som for uvaksinerte.
Les også: FHI-toppen mener sykehustallene gir grunnlag for optimisme
Hvis du bor med en som er smittet, bør du være hjemme til du har fått negativt svar på den første testen.
Kjerkol varslet også strengere tiltak rettet mot uvaksinert helsepersonell:
- De vil få en klar beskjed om å teste seg to ganger uka og de må bruke munnbind.
Hun hadde også forståelse for at sykehusene er bekymret, men poengterte at det er vanlig med økt belastning på sykehusene i vintersesongen.
Ber uvaksinerte om «å brette opp ermene»
Kjerkol minnet avslutningsvis om at pandemien ikke er over.
- Vi andre må brette opp ermene igjen for helsepersonellet. Dere som ikke har vaksinert dere, bør brette opp ermene nå. Da hjelper vi fagpersoneller, pasienter og pårørende denne vinteren, sa hun.
Helseministeren ble utfordret på om det virkelige problemet er om kapasiteten i helsetjenesten er for dårlig i utgangspunktet.
- De er godt skodd, og vintersesongen har de håndtert før, svarte hun.
Over 2000 nye smittetilfeller
Det siste døgnet er det registrert 2006 koronasmittede i Norge. Det er 472 flere enn samme dag i forrige uke. Tirsdag ble det registrert 2126 nye tilfeller, noe som er det høyeste så langt i pandemien.
De siste sju dagene er det i snitt registrert 1573 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 1222.
Det er andre gang på en uke at smittetallet er over 2000. Tirsdag var det ny toppnotering med 2126 nye tilfeller. Forrige topp var 1. november, da med 1973 tilfeller, viser tallene fra Folkehelseinstituttet.
Les også: Faglig uenighet om behov for tredje dose til personer under 65 år
190 koronapasienter på sykehusene
Torsdag var det 184 koronasmittede pasienter innlagt på norske sykehus, en nedgang på fire fra dagen før, men fredag viser tallene en økning igjen til 190 innleggelser. 58 koronasienter ligger på intensivavdeling (+8) og 28 får invasiv respiratorbehandling (+2).
Torsdag meldte Universitetssykehus Nord-Norge (UNN) i Tromsø om et nytt koronadødsfall, det sjette ved UNN. Pasienten hadde underliggende sykdom, ifølge sykehuset.
Torsdag ble det også meldt om et nytt koronadødsfall på St. Olavs hospital.
St. Olavs hospital har de siste ukene hatt det høyeste tallet innlagte pasienter med koronavirus siden pandemien brøt ut. Torsdag var 12 pasienter innlagt med sykdommen ved sykehuset.
Storbyer med høyt smittetrykk
Tromsø og Trondheim har hatt høyt smittetrykk de siste ukene. Tromsø har nå 1097 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere siden 14 dager. I Trondheim er tallet 836. Trondheim formannskap vedtok onsdag nye forskrifter med munnbindpåbud i kollektivtrafikken og trafikklysmodell i skolene. Tiltakene kommer kort tid etter at byen arrangerte en flere uker lang gjenåpningsfest.
Torsdag innførte Tromsø nye forskrifter med innskjerpede tiltak mot smitten, blant annet plikt til bruk av munnbind ved kollektivreiser, krav til hjemmekontor for ansatte som reiser kollektivt og krav til faste plasser ved serveringssteder og arrangementer med skjenkebevilling.
Se informasjon om nye koronaregler på Trondheim kommunes nettside.
Se informasjon om koronaregler i Tromsø kommune
Det er registrert 206 nye tilfeller av koronaviruset i Trondheim det siste døgnet. Det opplyser Trondheim kommune i en pressemelding fredag. Flest tilfeller (64) er påvist hos barn i barneskolealder og hos folk over 31 år (69).
På St. Olavs hospital meldes det fredag om rekord i antall pasienter innlagt med påvist koronasmitte. Det melder Nidaros. Sykehuset har 16 innlagte koronapasienter, fire flere enn dagen før. Fire av dem behandles på intensivavdeling og to ligger i respirator.
Utfordringer ved legesentrene
Trondheim kommune melder fredag at covid-19 skaper utfordringer for flere av legesentrene i kommunen. Ringve legesenter har sterkt begrenset kapasitet på grunn av høy sykdomsbelastning blant de ansatte. Flere andre legesenter rundt om i byen er også rammet av sykdom blant ansatte og har av den grunn begrenset kapasitet.
Kommunen beskriver situasjonen som krevende og sier den fører til at mange pasienter for tiden ikke får utført normale fastlegetjenester. Legevakten har også bemanningsutfordringer på grunn av sykdom og har ikke kapasitet til å bistå annet enn for øyeblikkelig hjelp.
- Denne situasjonen anser vi som alvorlig. Vi følger situasjonen tett, og er i dialog med aktuelle legesentre og legevakten for å finne løsninger, sier Hilde Myhre, enhetsleder enhet for legetjenester og smittevernarbeid i Trondheim kommune.
