YOUNGSTORGET (Nettavisen): Ap-leder Jonas Gahr Støre innledet tirsdag ettermiddag på Arbeiderpartiets landsstyremøte på Youngstorget i Oslo etter valgnederlaget.

Arbeiderpartiet fikk en oppslutning på 24,8 prosent i kommunevalget, noe som er en tilbakegang på hele 8,2 prosentpoeng.

- 24,8 prosent er altfor lavt. Det er tall som bør synke tungt i oss. Det er rett og slett altfor dårlig, konstaterte Støre.

Se Støres tale øverst i saken.

- I den perioden jeg har vært leder, så har Arbeiderpartiet ligget mellom 41 og 19 prosent. Det betyr at velgere er der, men vi har ikke nådd fram til dem. Tallet forteller om det. Det er rett og slett veldig alvorlig, fortsatte han.

- Det smerter meg stort

Støre sa at han og resten av partiledelsen ser alvoret - og tar ansvaret.

- Det fritar ingen av oss, enkeltvis eller samlet, og det tar jeg på fullt alvor, sa han, og påpekte:

- Vi opplevde et stort fall i distriktene, og særlig i nord. Vi vedtok en politikk for distriktene i april på landsmøtet, men jeg vil være tydelig på at vi klarte ikke å gjennomføre strategien vår. Når det gjaldt nærhet så klarte ikke vi å målbære frustrasjonen du møter i deler av Norge, som opplevde at det kom en rad av såkalte reformer oppå hverandre samtidig som skapte usikkerhet, sa Støre.

Han mente de ikke har vært gode til å få fram ambisjonen for hele landet, og særlig for Nord-Norge.

- Det smerter meg veldig stort, fordi Nord-Norge har vært så viktig for Arbeiderpartiets historie, sjel og opprinnelse, sa han.

- Må fram mot 2021

Støre viste til at de heller ikke klarte å bli førstevalget for de som var mest opptatt av bom eller klima.

- Hovedoverskriften er: det er et alt for dårlig resultat. Vi kan mye bedre, og vi må bedre. Skal vi vinne valget i 2021 med selvtillit og styrke, så må vi fram. Jeg har aldri sagt tall, for det har vi blandede erfaringer med i dette partiet, men jeg sier at 24,8 er for lavt, sa Ap-lederen i talen.

Han påpekte at de nå må vinne tilbake tilliten til velgerne de har mistet.

- Halvparten i Ap-kommune

Ap-lederen sa også at det er flere ting å bygge videre på fra høstens valg.

- Det viktigste er at godt over 50 prosent av innbyggerne i Norge kan ligge an til fortsatt å bo i en kommune styrt av en Ap-ordfører. Ap beholder makta i Oslo, Bergen og Trondheim og tar endelig tilbake makta i Stavanger, sa han.

I talen sin pekte Støre ut klima som et av områdene der Ap skal videreutvikle politikk på framover.

- Klimautfordringen er den største i vår tid, og dersom Norge skal klare omstillingen til et lavutslippssamfunn, må alle dra i samme retning. Vi skal utvikle og ikke avvikle industrien. Arbeiderpartiet skal jobbe nært med fagbevegelsen for å lede en omstilling som både kutter utslipp og skaper nye jobber, sa han.

- Jeg er klar over det

Støre avsluttet med å si at Arbeiderpartiet må bli sterkere enn i dag.

- Blir det lett å gjøre det? Nei. Er det mulig å gjøre det? Ja, det er jeg sikker på. Da må vi finne fram det beste i oss selv, sa han til landsstyret.

Han gjentok at ledelsen i partiet tar situasjonen på største alvor, og særlig han selv:

- Ganske personlig, jeg er klar over det, sa Støre.

Giske: - Budskapet nådde ikke hjem

Tidligere Ap-nestleder Trond Giske er også til stede på landsstyremøtet, og svarer følgende på Nettavisens spørsmål om hvorfor Ap gjorde det så dårlig i valget:

- Det skal vi diskutere her. Nå skal vi høre hva Jonas har å si, og så skal vi ha en åpen og ærlig diskusjon - så får vi dra konklusjonene etter det, sier Giske til Nettavisen.

Se videointervju med Giske:

- Fikk du gjort det du ønsket i valgkampen?

- Ja, vi har stått på det vi kan i valgkampen. Jeg tror ikke det er innsatsen det står på, men det er budskapet som ikke har nådd hjem hos velgerne. Og det nå vi lære av, for det er aldri velgernes feil når et parti gjør et dårlig valg. Det er vi som må endre oss hvis vi skal gjøre det bedre, sier han.