Gå til sidens hovedinnhold

Støre med ti grep for bedre sykehus

Oslo (NTB): Sykehusene og deres ansatte skal brukes på en klokere måte, konstaterer helseminister Jonas Gahr Støre (Ap). Ved hjelp av ti grep vil han gjøre sykehusene bedre. Blant dem er utvidede åpningstider.

Forslagene ble lagt fram av helseministeren onsdag, og det er første gang han samler sine budskap om styring, politiske mål og forventninger til sykehusene.

- Sykehusene er fellesskapets eiendom. Derfor har vi ansvar for å sikre en drift som gir mest og best helse for satsingen. Vi har lang tradisjon for samspill med private, frivillige og ideelle innen helse. Jeg er for slikt samarbeid. Men jeg mener det offentlige må ha ansvaret for prioritering, for å sikre at de som har størst behov, får dem godt ivaretatt, og for å sikre samfunnsoppgaver som forskning, utdanning og akuttberedskap, sier Støre.

Blant forslagene han kommer med, er lengre åpningstider ved sykehusene, reduksjon av deltidsbruk og bedre og smartere oppgavedeling mellom de ansatte.

- Den er avhengig av at vi klarer å opprettholde tilliten, den er avhengig av at fellesskapet prioriterer store ressurser, og den er avhengig av at vi gir sykehusene det arbeidsrom de trenger for å kunne utdanne fagfolk, drive forskning og ivareta kuttfunksjoner. Alt dette sammen med hovedoppgaven, å behandle pasienter. Den helheten må sykehuspolitikken ivareta, sier Støre. (©NTB)