MARMORHALLEN, OSLO (Nettavisen): – Vi har et mål om å ikke ha en nedstengning, og ikke ha konsekvenser som er veldig negative for næringsliv, økonomi, arbeidsplasser og velferd - så dette er en balansert tilnærming, sier Jonas Gahr Støre (Ap) om de nye koronatiltakene.
Se Nettavisens intervju med Støre:
Regjeringen anbefaler bruk av munnbind på kollektivtransport, i drosje og i butikker og kjøpesentre, når man ikke kan holde én meters avstand.
Da Støre redegjorde for tiltakene i Stortinget, fikk han kritikk fra Erna Solberg (H). Også mange andre har vært kritiske til en mangel på strengere tiltak.
Les mer: Solberg ut mot Støres koronastrategi: - Fikk rådene for tre uker siden
Men i Stortinget var Solberg stort sett alene. De fleste andre partiene var mer positive til linjen regjeringen legger seg på.
– Jeg synes de resonnerte klokt, sier Støre til Nettavisen om opposisjonspolitikerne.
– De ber oss tenke nøye gjennom, fordi konsekvensene av nedstengning er så store. Folk mister jobben; ungdom kommer av sosial kontakt; psykiske utfordringer. Det må vi ikke ta lett på.
– Mange ber om munnbindpåbud og strengere tiltak. Hva vil du si til dem?
– Mange er urolige, og det skjønner jeg veldig godt. Nå har vi understreket betydningen av munnbind der mange møtes, som i kollektivtrafikken, kjøpesentre - så det er klare tiltak. Men samtidig er det helheten som gjelder, så det at folk kan gå å spise en julemiddag på restaurant, det sier vi ikke nei til. Du må ikke bruke munnbind da.
Har ikke funket i andre land
Norge åpner for bruk av koronapass, og innfører en moderat anbefaling av munnbind. Høyere smittetall og sykehusinnleggelser kan bety at disse tiltakene blir strammet til.
Det til tross for at kombinasjonen munnbindpåbud og omfattende bruk av vaksinepass, ikke nødvendigvis betyr lave smittetall.
Slovenia, Tyskland og Østerrike er eksempler på land med streng bruk av begge disse tiltakene, men allikevel er inne i større smittetopper enn Norge, ifølge Our World in Data. Her kom den store høstsmitten etter koronapass og munnbind ble innført.
Statsministeren svarte på spørsmål om dette under pressekonferansen tirsdag.
Les også: Pfizer-toppsjefen med én god og én mindre god omikron-nyhet
– Flere europeiske land har hatt mye strengere munnbindkrav enn dere innfører nå, og en omfattende bruk av vaksinepass. Samtidig som de har hatt disse reglene, har de fått større smittebølger enn vi opplever nå. Hvis det ikke har funket i andre land, hvorfor tror dere det vil fungere her?
– Du har helt rett i at det nå fattes veldig drastiske tiltak i andre land, sier Støre, som deretter trekker fram vaksinedekningen som det sterkeste virkemidlet Norge bruker mot virus.
Les også: Norsk vaksineforsker er helt uenig med Biden: - Dette er rimelig meningsløst
– Det er basert på de rådene vi får, sier han om hvorfor Norge strammer inn.
– Vi mener disse tiltakene er tilpasset og forholdsmessig den situasjonen Norge er i, sier Støre, som utover de nasjonale tiltakene ønsker at kommunene hensyntar sin egen situasjon.
– Vi har en samarbeidskultur, og helseministeren har trappet opp det å gi kommunene mer informasjon tidlig, og kommer med i eierskapet til de tiltakene som fattes. Det tror jeg gjør at vi treffer planken godt, i forhold til en del andre land, avslutter statsministeren.

Enighet om budsjettet - dette blir endringene
Ikke 1:1-forhold mellom tiltak og smitte
Direktøren i Folkehelsedirektoratet, Camilla Stoltenberg, sier til Nettavisen at de følger med på hvilken effekt tiltakene i landene rundt oss har, men at tiden ikke er inne for strengere tiltak i Norge.
– Men dere har ikke anbefalt strengere tiltak, så FHI er vel langt unna tilsvarende myndigheter i andre land?
– Det er helt riktig. Men det vi har sett i Norge er at vi raskt kan komme med ytterligere tiltak, dersom det er behov for det.
– Hvorfor vil strengere tiltak fungere, når andre land har hatt mye strengere tiltak, og samtidig opplevd større smittespredning?
– Gjennom hele pandemien har det vært mye strengere tiltak i andre land, uten at de dermed har hatt bedre kontroll på pandemien.
Les også: Dette vet vi om den «hittil verste» korona-varianten
– Hva er da egentlig sammenhengen mellom tiltaksnivå og smittespredning? Er det et 1:1-forhold?
– Nei, det er det ikke. Det er mange andre forhold man må vite mer om, svarer hun og trekker fram noen eksempler: Etterlevelse av tiltakene, alderssammensetning i landet og hvorvidt et land har store grupper som ikke er vaksinerte.
– Så det er ikke er 1:1-forhold, slår hun fast.
– Må være forholdsmessig
Støre og helseminister Ingvil Kjerkol (Ap) bruker det juridiske begrepet «forholdsmessighet» når de skal beskrive tiltakene. Det betyr at mål og middel står godt til hverandre.
Gjennom pandemien har en rekke jurister og leger reagert på manglende vurderinger av denne forholdsmessigheten, som koronaloven krever.
Les mer: Jurister slakter ny innreiseregel for kjærester: – Det er komisk
– Vi må ta utgangspunkt i den norske situasjonen, og for regjeringen er det å ha tiltak som gjør at vi beskytter helsevesenet - at ikke de blir overbeskyttet - og samtidig hindrer nedstigning, som gjør at folk mister jobber og havner i økonomisk uføre, sier Støre.
– Du og helseministeren har snakket mer om forholdsmessighet enn Solberg-regjeringen gjorde. Hva ligger bak det?
– Det er et veldig fint ord. Forholdsmessig betyr at det er avpasset situasjonen. Og det stod jo også i regelverket og lovene til den forrige regjeringen, at tiltak skal være forholdsmessige, svarer Støre.
– Vi kan ikke stenge ned samfunnet for sikkerhets skyld - for å håpe at vi unngå noe, fortsetter Støre, som legger til at dette betyr at folk skal mene tiltakene er rimelige.
Bruker koronapass på en annen måte
Helseminister Ingvil Kjerkol (Ap) påpeker at Norge bruker koronapass på en annen måte enn de fleste andre land, og at dette derfor ikke vil bli et like inngripende tiltak som andre steder.
Les også: Ytterligere to omikron-tilfeller i Danmark
Regjeringen legger opp til at vaksinepass skal iverksettes lokalt, og ikke nasjonalt, og at de kun kan brukes hvis man samtidig holder igjen på andre, hardtslående koronatiltak. I mange andre land er vaksinepasset bare ett av mange strenge tiltak som legger oppå hverandre.
– Bruken av koronasertifikat er ment som et alternativ til smitteverntiltak, sånn at man kan gjøre lettelser. Så selve smitteverneffekten av koronasertifikatet må jo sees i den sammenheng.