– Jeg tror ikke det er noen land i historien som har søkt om Nato-medlemskap, som har oppfylt kriteriene på den måten Sverige og Finland har gjort, sier Støre.

Onsdag møtte han Sveriges statsminister Ulf Kristersson og Finlands president Sauli Niinistö i Harpsund i Sverige. Øverst på agendaen sto den sikkerhetspolitiske situasjonen og de to landenes Nato-søknader.

Ungarn og Tyrkia er stadig de eneste to Nato-landene som ennå ikke har godkjent at Sverige og Finland kan bli med i forsvarsalliansen. Tyrkia har stilt en rekke krav for at de skal kunne godkjenne Sveriges medlemskap, mens de har antydet at Finland vil få grønt lys.

– Norge, Danmark og Island ratifiserte i løpet av noen få dager. Jeg har respekt for at noen bruker lenger tid, sier Støre.

– Min oppfordring er at dette bør godkjennes uten forsinkelser. Og andre temaer som ligger utenfor kriteriene for medlemskap, må ikke forstyrre det, sier han.

– Ikke i våre hender

Denne uken varslet Tyrkia at de vil holde flere møter med både Sverige og Finland om søknadene. Finlands president sier at han fortsatt har tro på at begge landene kan få slippe inn i Nato.

– Vi går hånd i hånd i denne prosessen, men dessverre er ikke ratifiseringen i våre hender, Niinistö.

– Jeg vet ikke hva Tyrkia tenker nå. Det er det nok kun én mann i verden som vet, sier Finlands president, med henvisning til Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Ønsker raskt medlemskap

Kristersson sier at de nordiske landene har et nært og godt samarbeid utenfor Nato, men at det vil være enklere om alle landene har de samme forutsetningene ved å være medlem.

– Derfor bør Sverige og Finland umiddelbart og samtidig bli medlem av Nato, sier Kristersson.

Desto større trusselen blir fra Russland, desto større grunn er det til å stå samlet forsvarsmessig, sier han.

– Og vi er selvsagt klar over at det finnes tunge russiske atomvåpen i Murmansk. Det er fakta. Det er en veldig god grunn til at vi alle, og i samarbeid med Nato, bør samarbeide i denne veldig spesielle delen av verden, sier den svenske statsministeren.