Gå til sidens hovedinnhold

Støre møter pressen etter valgdagen: Har startet forhandlinger

AP-leder Jonas Gahr Støre møtte tirsdag ettermiddag pressen, dagen etter valgdagen. Han meddelte at han nå har fått mandat til å starte forhandlinger.

Dagen etter valget, som ga Ap-leder Jonas Gahr Støre selve inngangsbilletten til statsministerrollen, er det knyttet spenning til hvordan han skal styre landet, og med hvem.

Klokken 14 tirsdag møttes sentralstyret i Ap for å diskutere veien videre, og for å gi et tydelig mandat til Støre for å starte forhandlinger.

Jobber for plan A

– Jeg sa at jeg hadde bare en bokstav i alfabetet der, og at det var en flertallsregjering av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV. Vi mente det var alternativet som hadde best mulighet for flertall, og det velgerne kunne ha preferanse for. Og det var slik det ble, sa Støre på en pressekonferanse dagen etter valgseieren.

Han beretter at han har snakket både med Vedum og Lysbakken.

– Jeg har snakket både med Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken og vi vil fortsette å ha samtaler de nærmeste dagene. Jeg opplever at det er samtaler preget av fortrolighet og tillit til hverandre, med respekt for at det er tre forskjellige partier, sier Støre.

Les også: Vedum og Støre skal snakke sammen onsdag

Videre møter med flere partier

Onsdag skal Støre møte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, og han er i samtaler med SV-leder Audun Lysbakken.

Støres drømmeregjering består nemlig av Ap, Sp og SV.

Fra tidligere er det kjent at flere av partitoppene i Senterpartiet er uenige om de vil ha inn SV eller ikke. Mens nestleder Ola Borten Moe går inn for en mindretallsregjering med Ap, vil parlamentarisk nestleder Kjersti Toppe ha med SV. Sps sentralstyre skal møtes allerede torsdag denne uken for å diskutere saken.

Han skal allikevel ha møter med både Rødt og MDG. Han trenger imidlertid ikke disse partiene for å få flertall for en regjering, men vil gjøre dette i respekt for deres velgere.

Les også: Solberg har snakket med kongen