*Nettavisen* Nyheter.

Støre møtte Utøya-etterlatte 1. mai

GODT MOTTATT: Jonas Gahr Støre blir møtt av Gunnar Sæbø, pårørende fra Utøya på Bardufoss flyplass. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

- Det sterkeste jeg har opplevd som aktiv politiker, sier Jonas Gahr Støre om sine møter med Utøya-ofrenes familier.

01.05.14 13:30

TROMS (NTB-Kristian Skårdalsmo): - Tragedien har rammet familier tungt og brutalt. Jeg har møtt disse familiene, vært hjemme hos dem og på hytta deres. Ut av det har det blitt vennskap som har gitt meg ganske spesielle erfaringer, sier Støre til NTB.

- De personlige møtene etter 22. juli er det sterkeste jeg har opplevd i min tid som aktiv politiker, sier Støre som holdt 1. mai-talen i Salangen kommune.

Les egen sak her: Ap vil ha humanitær milliard til Syria

Mannen som trolig blir Arbeiderpartiets nye leder, var selv på Utøya 21. juli 2011. Dagen etter rammet terroren AUFs sommerleir. Gunnar Sæbøs sønn, ungdomspolitikeren Simon Sæbø, var blant dem som ikke slapp fra angrepet i live.

Invitert nordover

Torsdag møtte Gunnar Sæbø og flere andre etterlatte etter Utøya-tragedien Støre i Troms.

- Da de inviterte meg til Salangen 1. mai, tenkte jeg at det var en flott inngang til en annen del av Norge etter å ha vært åtte år i store byer. Samtidig som det er viktig for meg personlig, forklarer Støre.

Flere av familiene som mistet sine kjære, er i de snart tre årene som er gått etter terrorangrepet, blitt Støres venner.

- Det vi har erfart, er at disse ungdommene er tatt fra oss, men at vi på en måte blir kjent med dem etterpå. Gjennom historiene til familiene deres tegnes disse tre og alle de andre – hva de sto for og deres engasjement, forklarer Ap-toppen.

- Det å møtes i sorg og fortvilelse er også en inngang til å komme veldig nær hverandre. Det har preget meg, og jeg tror de forstår meg når jeg sier at det er blitt møter som også er veldig verdifulle for meg.

- Klok, raus og folkelig
Sæbø sier møtene med Støre har vært verdifulle for ham selv og familien.

- Han har betydd veldig mye for oss, og han betydde veldig mye for sønnen vår. Også den respekten han viser for sønnen vår nå i ettertid, er kjempeviktig for oss, sier Sæbø til NTB i sitt hjem i Sjøvegan i Troms.

Han synes besøket 1. mai er stor stas.

- Vi synes det er stort og at det viser raushet, menneskelighet og klokhet.

Sæbø er ikke i tvil om at Støre kan bli en strålende Ap-leder.

- Jeg tror det er en veldig god idé, fordi han fremstår som en diplomatisk, samlende figur. Jeg er sikker på at det er mange som vil stille seg bak dette og virkelig applaudere, sier han.

- Han er en meget folkelig person som har et varmt hjerte og et klart hode, og som jeg gjerne ville hatt med på enhver skitur eller telttur, understreker Sæbø.

Preger partiet

Støre tror 22. juli-terroren fortsatt preger både Arbeiderpartiet og det norske samfunnet mer enn offentligheten helt tar innover seg.

- Vi har et veldig driv i vår kultur etter å legge ting bak oss og komme videre. Først og fremst preger 22. juli dem som mistet noen og ble rammet. Det dreier seg om veldig mange mennesker som fortsatt bærer på store tap. Det kommer i første rekke.

Men Støre mener også det fortsatt er vanskelig å ta innover seg den politiske dimensjonen i angrepet – gjerningsmannens klare hensikt om å ramme sosialdemokratiet.

- Det er så uhyrlig at vi tenker på at det vil vi legge bak oss. Vi strever med å finne riktig måte å bearbeide det på som parti og samfunn, sier Støre.

- Jeg tror det er galt å si at tiden leger alle sår. Tid gjør noe med oss, men dette er en mye større hendelse enn at vi kan si at tiden leger alle sår.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.