Gå til sidens hovedinnhold

Store Norske må nedbemanne

Longyearbyen (NTB): Tallene er blodrøde for Svalbards viktigste og største bedrift. Kullprisene er lave og i fjor gikk gruveselskapet Store Norske med 234 millioner i underskudd.

Selskapet må nedbemanne og kutte inn på alle kostnader, skriver Svalbardposten.

- Jeg tror de ansatte ser at vi må gjøre noe for å bedre resultatet. Det blir nedbemanning i 2013, men jeg ønsker ikke å si noe nå om hvor stor nedbemanningen blir, sier administrerende direktør Per Andersson i Store Norske.

I 2012 gikk gruveselskapet med 234 millioner kroner i underskudd, og underskuddet fortsetter også i år.

- Situasjonen hittil i 2013 er nokså krevende. Prisen på kull ligger 15 prosent under det vi har budsjettert med, og krona er sterk, sier Andersson.

Styreleder Annette Malm Justad sier de ikke ser noen rask bedring i kullpris og dollarkurs med det første.

- Store Norske kommer til å få noen krevende år framover, og vi har vært gjennom et år med relativt lav produksjon. Det gir et negativt resultat som spiser av reservene. Men Store Norske er, og skal fortsatt være en bærebjelke i Svalbard-samfunnet, sier Justad til Svalbardposten.

Med dagens kullreserver kan produksjonen på Svalbard holdes i gang til 2030.

Styrelederen sier styret har tillit til ledelsen og er klar på at selskapet jobber hardt for å komme seg gjennom vanskene.

- Vår ambisjon er å få kullproduksjonen lønnsom. En lønnsom drift er dessuten avgjørende for å løfte Lunckefjellet og for å kunne utvikle Store Norske videre med all kompetansen selskapet besitter, sier Malm Justad. (©NTB)

Reklame

Sjekk hva mobilselskapet har gjort med prisene