RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Store norske oljefelt i produksjon i 2018

Sist oppdatert:
Bergen (NTB-Kjell Sletta): I løpet av 2018 kan norsk oljeproduksjon få et kraftig løft.

Statoil og partnerne tar sikte på en utbyggingsplan som skal gi produksjonsstart både for feltet Johan Sverdrup i Nordsjøen og Skrugard i Barentshavet dette året. Johan Sverdrup, som er det nye navnet på de to feltene Avaldsnes og Aldous, er et av de største feltene som noensinne er funnet i Nordsjøen.

Skrugard i Barentshavet inneholder mellom 400 og 600 millioner fat utvinnbar olje. Dessuten er det godt håp om ytterligere funn. Statoil og partnerne planlegger omfattende leteboring i området.

Feltet ligger 140 km fra land vest for Stavanger, og det byr ikke på spesielle utfordringer å bygge det ut, sier Øivind Reinertsen, Statoils direktør for Johan Sverdrup-utbyggingen.

Han la fram planene for utvikling av feltet i forbindelse med et energiseminar i Bergen torsdag.

Foruten Statoil er det svenske selskapet Lundin, danske Maersk og Det norske oljeselskap eiere i feltet der også statlige Petoro har en stor andel.

Feltet har en utstrekning på 180 kvadratkilometer, og oljen en ulikt fordelt i området. Det vil derfor være en dragkamp mellom eierne om fordeling av ressursene. For å kartlegge feltet bedre, vil det bli boret seks avgrensningsbrønner i år, opplyser Reinertsen.

- Vi har funnet mellom 400 og 600 millioner fat utvinnbar olje på Skrugard. Vi starter et leteprogram på fire steder i nærheten av funnene. Vi er svært fornøyd med resultatene vi har oppnådd, og tror dette blir enda bedre med de nye leteboringene, sier Knut Harald Nygård, letedirektør for Skrugard-området.

De funnene som er gjort, er tilstrekkelige til å starte produksjon. Planleggingen er for lengst i gang. I likhet med Johan Sverdrup-feltet kan oljen begynne å strømme også her i 2018.

Statoil er operatør med 50 prosents eierandel i Skrugard. De andre eierne er Eni Norge og Petoro. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere