Se utdrag fra talen til Jonas Gahr Støre:

KONGSBERG/OSLO (Nettavisen): Sammen med justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) la Støre ned blomster i Magasinparken i Kongsberg fredag ettermiddag.

– Vi kjenner Kongsberg som en trygg by, og Kongsberg er en trygg by. Men det ufattelige kan også skje, og da er det hverandre vi må vende oss til. For oss som sitter med politisk ansvar, så er innbyggernes sikkerhet og trygghet det viktigste av alt vi gjør, sa Støre på torget i Kongsberg fredag ettermiddag og fortsatte:

– Og da må vi ha politi, og vi må ha dyktige folk som kan hjelpe oss med å sikre den tryggheten. Men den innsatsen med beredskap går også til hver og én av oss. Fordi vi er hverandres naboer, arbeidskolleger og lever i lokalsamfunn - og må ta vare på hverandre når krisen skjer, sa han.

Flere hundre mennesker hadde møtt fram til en stille markering på stedet der befolkningen i byen har samlet siden de dramatiske hendelsene onsdag kveld.

– Vi vil minne dem som meningsløst mistet livet og sende varme tanker til de etterlatte og dem som er berørt, sa Støre.

- Det er krevende for Kongsberg det innbyggerne står i. Følelsene skifter nok fra time til time, sa ordfører Kari Anne Sand (Sp) på en pressekonferanse fredag. Der takket hun for støtten fra regjeringen og kongehuset etter drapene onsdag.

- Går mer og mer opp for oss

- Vi føler nok på litt uvirkelighet, selv om det går mer og mer opp for oss hva som skjedde på onsdag, uttalte hun videre.

Hun ba innbyggerne ta vare på hverandre, ta en telefon, invitere noen over på en kopp kaffe eller en middag. Hun opplyste at kirken vil holde åpent for de som trenger det.

Søndag vil det være en minnegudstjeneste i Kongsberg kirke.

Støre viet angrepet i Kongsberg betydelig oppmerksomhet på sin første pressekonferanse som statsminister torsdag kveld. Han omtalte saken hvor fem personer ble drept og to skadd som et grusomt angrep på uskyldige mennesker.

– Vi håper å få til et besøk på Kongsberg, justisministeren og jeg, i morgen på dagen, for å gi uttrykk for støtte og lytte til hva de har opplevd, sa Støre på pressekonferansen.

Reiser utpå dagen

I et Facebook-innlegg bekrefter statsministeren at han sammen med justisminister Emilie Enger Mehl reiser til Kongsberg fredag.

Støre skriver i innlegget at hans første telefon som statsminister var til ordføreren i Kongsberg, Kari Anne Sand (Sp).

– Jeg ønsker å uttrykke min dypeste medfølelse med de rammede på Kongsberg og med et helt samfunn som er i sjokk og sorg etter de grufulle handlingene som ble begått i går, skriver Støre på Facebook.

– Min regjering skal gjøre alt vi kan for å sikre at Kari Anne og alle i støtteapparatet og helsetjenesten i kommunen har den støtten de trenger, skriver han videre.

Til NTB sier Støre at tidspunkt for reisen enda ikke er fastsatt, men at det trolig blir et stykke utpå dagen.

Vil vise solidaritet

Støre understreker at han reiser på vegne av folket.

– Vi legger vekt på å vise solidaritet og lytte til erfaringene de har hatt, sier han til NTB.

Videre sier Støre at handlingene på Kongsberg rammer byen på en måte som han tror berører hele det norske folket.

– Da skal regjeringen være der på vegne av folket, og gi uttrykk for støtte og solidaritet.

Politiet: - Ingen grunn til å tro at dette er planlagt

Politiet sier det er ingenting i etterforskningen som tyder på at siktede Espen Andersen Bråthen hadde planlagt onsdagens drap på forhånd.

– Det er ingen grunn til å tro at dette er planlagt. Det er heller ingenting som tyder på at det var en situasjon i butikken som utløste dette, sier politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen til TV 2.

Fem personer ble drept og tre andre skadd under voldsepisoden onsdag kveld.

Les også: Bildet til Frida (29) sprer seg i sosiale medier: - Jeg tror mange har vanskelig for å finne ordene selv