– Dette vil vi prioritere og komme raskt i gang med, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Tirsdag tok han og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum seg en liten pause fra regjeringsforhandlingene for å spille litt fotballspill – og røpe en positiv nyhet for frivilligheten:

– Når frivillige organisasjoner kjøper inn ting, så betaler de moms for det. Vi ser det ikke som noe mål at staten skal tjene penger på de innkjøpene, sier Vedum.

Les også: Ber Erna Solberg bli sittende som statsminister

Støre: – Veldig viktig

Frivillige lag og organisasjoner får allerede i dag kompensasjon for momsen de betaler, men ikke fullt ut. I fjor fikk de 22.397 organisasjonene som søkte, dekket nær 81 prosent av summene de søkte om. Året før var andelen på 81,9 prosent, ifølge Lotteri- og stiftelsestilsynet.

En ny Ap-Sp-regjering vil altså øke dette til 100 prosent.

– Vi tror dette er veldig viktig. Det er noe idretten og frivilligheten har vært veldig opptatt av i lang tid. Folk snakker om det når du møter dem på idrettsstevne, sier Støre.

Les også: De Grønne vil gå i regjering med SPD og FDP i Tyskland

Merverdi

I fjor ble det totalt betalt ut 1,684 milliarder kroner i momskompensasjon til frivillige lag og organisasjoner. Det betyr at prislappen på full kompensasjon ville ha blitt nærmere 400 millioner kroner.

– Prisen vil variere ut ifra hvor mye aktivitet det er. Jo mer frivillighet og aktivitet det er, jo mer koster det. Men så gir jo den frivillige innsatsen så mye merverdi, både for eldre og unge, sier Vedum.

Selv så de to partilederne ut til å kose seg stort da de barket sammen i fotballspill. På ett tidspunkt foreslo Vedum at de skulle gi seg, men en ivrig Støre insisterte på å fullføre kampen.

– Det er tre baller igjen, sa han.

Les også: Handelsstanden advarer sterkt mot byrådets p-avgift: - Helt uspiselig

Tillit

Ap-lederen påpeker hvor mye frivillighet, kultur og idrett betyr for folk, både gjennom den enkeltes opplevelser, men også for samfunnet som helhet.

– Forskere sier at samfunn med høy frivillighet har høy tillit. Det mener jeg at en regjering skal tenke veldig grundig over. Vi er så gode til å regne på alle typer kapital, enten det er penger eller bygninger eller finans eller hva det måtte være. Men den sosiale kapitalen, eller forholdet mellom folk, det er kjernen til tillit, sier Støre.

Selv viste han tillit til Vedum da det oppsto litt uklarhet rundt ett av målene i kampen i fotballspillet. Og til slutt ble de enige om at oppgjøret endte uavgjort. Dermed var stemningen fortsatt på topp da de to partilederne stakk for å forhandle videre.

– Kan det komme flere gode nyheter for frivilligheten fra forhandlingene?

– Ja, det kan komme mer, sa Støre på vei ut av rommet.

Les også: NHO-sjefen: Støre risikerer å bli klimataper

– Takk

Frivillighet Norge, som representerer langt de fleste av landets frivillige organisasjoner, har lenge kjempet for full momskompensasjon.

De beskriver nyheten som en stor seier for frivillig sektor og retter en takk til Ap og Sp.

– Jeg er veldig glad for at den påtroppende regjeringen vil prioritere full momskompensasjon for frivilligheten. Dette betyr at frivillige organisasjoner får bruke midlene fra medlemskontingenter, dugnader, innsamlinger, gaver og tilskudd på aktivitet i stedet for avgift, sier generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen.

(©NTB)