STORTINGET (Nettavisen): Arbeid- og sosialminister Anniken Hauglie (H) skal redegjøre for Nav-skandalen i Stortinget tirsdag klokken 10.

Se video-intervju med Støre øverst i saken!

Bakgrunnen for saken som har preget nyhetsbildet i én uke, er artikkel 21 i EUs trygdeforordning fra 2012.

Den sier at «et medlem som bor eller oppholder seg i en annen medlemsstat enn den staten som utbetaler ytelsen, skal ha rett til kontantytelser fra den utbetalende staten i samsvar med dennes lovgivning. Forordningen går foran nasjonal rett.»

I 2012 var det de rødgrønne med Jens Stoltenberg (Ap) ved roret, som styrte landet.

- Da må vi ta ansvar

- Hvilket ansvar har Arbeiderpartiet (Ap) for det du beskriver som «Nav-skandalen»?

- Nå må gjennomgangen vise hvordan dette oppstod, hvem som har handlet i de ulike tidsepokene - og skulle Ap ha gjort feil på sin vakt, må vi ta ansvar for det, sier Støre til Nettavisen.

- Det vi også må få klarhet i er, da man var klar over at det var feil lovtolkning, hva gjorde den sittende regjeringen med den kunnskapen, legger han til.

- Må få en unnskyldning fra Norge

- Hva forventer du av redegjørelsen tirsdag?

- Jeg vil gi statsråden anerkjennelse for at hun fra dag én sa hun ville komme til Stortinget og orientere. Så det må bli en gjennomgang av hvordan dette ble en sak, hvordan det ble oppdaget og ikke minst; så må alle de som er uskyldig dømt og fratatt sine penger, få pengene tilbake og en unnskyldning fra Norge. De er ofre for en skandale.

«Jeg viser til Stortingets forretningsorden § 45, og anmoder Stortingets presidentskap om å samtykke til at jeg kommer til Stortinget for å redegjøre for hvordan EUs trygdeforordning 883/2004 artikkel 21 er blitt praktisert etter at den nye forordningen trådte i kraft i 2012,» sa Hauglie 28. oktober.

Se også:

Vil ha gransking

- Her ser vi svikt i alle ledd. Hva er din forklaring på det, Støre?

- Jeg kan ikke gi den nå, det er det vi må få mer greie på. Vi må ha en kjapp utredning, slik at de som har lidd urett, får en oppreisning. Og så må vi ha en gransking for å forstå hvordan dette har skjedd i de ulike leddene: Både regjeringen, Stortinget og domstolene har sviktet.

Arbeids- og sosialdepartementet opplyste onsdag at «på grunn av sakens alvor skal det iverksettes en ekstern gjennomgang som skal granske hva som har skjedd med utgangspunkt».

Om mistillit

- Hvem bør granske saken?

- Stortinget må ta sitt ansvar, men det får vi diskutere etter redegjørelsen tirsdag. De parlamentariske lederne skal møte stortingspresidenten tidlig i morgen, og vi får ta de diskusjonene i de forum.

- Både SV og Rødt vurderer mistillit mot Hauglie. Hva mener Arbeiderpartiet?

- Nå vil vi først høre statsråden, så får vi ta de diskusjonene i etterkant. Jeg vil ikke konkludere på forhånd, sier Støre til Nettavisen.