Endringene skjer i et ekstraordinært statsråd på Slottet klokken 13. Støre vil møte pressen klokken 13.30, og rundt klokken 15.15 kom Støre ut på Slottsplassen med statsrådene. Terje Aasland (Ap) blir ny olje- og energiminister og Marte Mjøs Persen (Ap) bytter over til å bli ny arbeids- og inkluderingsminister. Begge fikk blomster av sine nærmeste etter at de ruslet ut på Slottsplassen i Oslo-sola, så hastet de videre for en pressekonferanse.

- Det er en dag for skifte i regjeringen. Jeg vil begynne å takke Hadia Tajik som på fredag gikk av som arbeids- og inkluderingsminister. Jeg vil si at hun på få måneder rakk å gjøre en historisk innsats med opprydning i arbeidslivet. Hun tok grep for å fjerne den generelle anledningen til midlertidige ansettelser. Hun har rett og slett flyttet makt til vanlige arbeidsfolk, sa Støre innledningsvis på pressekonferansen.

Og han fortsatte:

- Jeg vil takke Marte Mjøs Persen som nå tar over. Hun har erfaringen fra landets nest største by og som tillitsvalgt i LO. Hennes innsats som energiminister gjør at vi ligger foran skjema. Hun har også opprettet energikommisjonen. Dermed er vi godt i gang, men nå overtar hun som arbeids- og inkluderingsminister. Den viktigste oppgaven er å få flere i arbeid.

Statsministeren nevnte også at Persen vil få en krevende oppgave med å utplassere flyktninger fra Ukraina som skal ut i det norske arbeidslivet.

- Dette er en oppgave hun må ta tak i fra dag en, sa Støre.

Støre fortalte også at han har stor tro på Aasland som ny olje- og energiminister.

- Jeg er veldig glad for å se Terje Aasland i regjeringen. Hans erfaring og forberedte utgangspunkt gjør at dette er et trygt og godt valg, sa statsministeren.

Han la til at Aasland også har vært helt sentral på Stortinget i håndteringen av strømkrisen og for å få pakkene gjennom i Stortinget.

- Hans nære kontakt med industri, næringsliv, samfunnsliv har vært viktig for å forstå den utfordringen vi er i, og gir et solid utgangspunkt for å gå løs på jobben som olje- og energiminister, fortalte Støre.

Statsministeren ble spurt om hvorfor det ikke ble ansatt en med minoritetsbakgrunn etter Tajiks avgang.

- Vi lyktes ikke med det ut ifra de kvalifikasjonene vi så etter, var svaret til Støre.

- Hvor skuffet er du over Tajiks avgang på grunn av skattetrøbbel?

- Det er ikke det jeg håpet på, var noe av det Støre svarte.

Ble varslet søndag

De første nyhetene om endringene i regjeringen kom søndag kveld. Statsministerens kontor opplyser mandag bare at det skal holdes ekstraordinært statsråd på Slottet, men uten å oppgi noe om hvilke endringer som skal foretas.

Kilder som flere medier var i kontakt med søndag, opplyste at Marte Mjøs Persen (Ap) skulle forlate posten som olje og energiminister, som hun tiltrådte etter valget i fjor høst. I stedet skal Persen overta den ledige posten som arbeidsminister.

Som erstatning for Persen skal statsministeren, ifølge de samme mediene, hente inn Terje Lien Aasland (Ap) som ny olje- og energiminister.

Gunnar Stavrum: Hadia Tajiks fall åpner for maktkamp og uro

Endringene skjer etter at Hadia Tajik onsdag trakk seg fra stillingen som arbeids- og inkluderingsminister.

Nav-skandalen

Tidligere har Mjøs Persen (46) vært ordfører i Bergen. Fra 2011 til 2015 var hun også medlem av Aps sentralstyre. Etter valget høsten 2021 ble hun valgt inn på Stortinget fra Hordaland, men ble valgt av Jonas Gahr Støre til jobben som olje- og energiminister.

Les også: Trekker seg som statsråd: - Hun viser ingen ydmykhet

Persen har i den korte perioden som olje- og energiminister vært med på å få på plass støtteordninger for å avlaste folk for høye strømregninger. Som arbeidsminister vil hun blant annet få ansvaret for å rydde opp i Nav-skandalen, der mange tusen mennesker har blitt feilbehandlet.

Energipolitiker

Aasland (57) har vært innvalgt på Stortinget siden 2005 og er parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet. Han har bakgrunn som energimontør og tillitsvalgt i fagbevegelsen. I perioden 1995–2000 var han leder av Skien Arbeiderparti og leder av Telemark Arbeiderparti fra 2006 til 2020.

På Stortinget har Aasland vært medlem av energi- og miljøkomiteen og næringskomiteen i flere omganger. Han ledet også næringskomiteen fra 2009–2013 og ble valgt som leder av energi- og miljøkomiteen høsten 2021.

Aasland har i høst og vinter vært synlig i debatten om strømkrisen og innføringen av støtteordninger.

Tajik trakk seg

Rokeringene i regjeringen kommer etter at Hadia Tajik onsdag trakk seg fra stillingen som arbeids- og inkluderingsminister etter medieoppslag om at hun fikk tildelt skattefri pendlerbolig i 2006 til 2010 – basert på en leiekontrakt hun aldri benyttet.

Søndag trakk Tajik seg også som nestleder i Arbeiderpartiet.

Ap-statsråd Bjørnar Skjæran overtok midlertidig ansvaret for Arbeids- og inkluderingsdepartementet etter at Tajik formelt gikk av fredag. Statsminister Støre varslet torsdag at en ny statsråd vil bli utnevnt over helgen.