STATSMINISTERENS KONTOR (Nettavisen): Støre møtte pressen for å kommentere den knusende rapporten om Pride-terroren.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) får krass kritikk i rapporten som ble lagt fram torsdag og som evaluerer politiets håndtering før, under og etter skytingen på Hambros plass i Oslo natt til lørdag 25. juni i fjor.

– Rapporten er svært alvorlig. Regjeringen kommer til å følge opp funnene i tett dialog med Politiet og PST, sier støre.

– Det ligger læring i denne rapporten, og det er noe jeg personlig vil ta videre, fortsatte han.

Se pressekonferanse med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) her:

Fredag morgen skal PST og Politidirektoratet møte justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) for å diskutere oppfølging av rapporten, melder NTB.

– Vi kommer til å lese rapporten med den hensikt å ta lærdom, hvis det er behov for å også ta ansvar der, så skal vi selvfølgelig gjøre det, sier Støre.

Les også

Her er det mange som henger i en tynn tråd

Hvem har ansvaret?

I kjølvannet av rapporten har det dukket opp en debatt om hvem som har ansvaret for det som gikk galt.

Mehl har unngått å svare på spørsmål om hun har noe ansvar. I stedet sier hun at hun stiller seg bak PST-sjefens beklagelse. Nettavisen spør Støre under pressekonferansen.

– Hvem har ansvaret for den svikten som skjedde, Støre?

– PST-sjefen har beklaget, basert på det som er kommet frem. Og slik jeg forstår rapporten uten å ha lest den fra perm til perm, sies det at det hadde vært mulig å kunne forebygge dette. Men det sies ikke at det nødvendigvis ville blitt slik, gitt det de har hatt kunnskap om. Det er PST og politiets ansvar å gjøre de vurderingene som er politifaglige. Så langt får vi ta det med oss, så skal vi lese rapporten, og gjøre det på en grundig måte, svarer Støre.

Les også: Slik svarer Mehl på skandalerapporten

Også statsministeren sier han støtter PST-sjefens beklagelse, men foreløpig vil han ikke beklage håndteringen på vegne av regjeringen.

– Jeg stiller meg bak og forstår at beklagelsen har kommet, sånn justisministeren har sagt. Så skal vi gå igjennom rapporten med den hensikt å trekke lærdommer. Hvis det er behov for oss å ta ansvar der skal vi selvsagt gjøre det, sa han torsdag.

Statsminister Jonas Gahr Støre uttalte like etter presentasjonen av rapporten at det er viktige funn evalueringsutvalget kommer med.

– Vi vil jobbe tett med det skeive miljøet i dette viktige oppfølgingsarbeidet. Rapporten peker på flere svakheter. Disse må følges opp, sier han ifølge NTB.

Kunne vært avverget

To personer ble drept og ni ble truffet av skudd da Zaniar Matapour løsnet skudd ved utestedene Per på hjørnet og London pub, som er populær blant skeive.

Les også: – Politidirektøren overstyrte politidistriktet

Rapporten peker på fire spor som kunne ha bidratt til å forhindre angrepet dersom de hadde blitt fulgt opp.

Rapporten kritiserer også politidirektørens overstyring av politiets operative vurderinger når det gjaldt den planlagte solidaritetsmarkeringen to dager etter angrepet, en markering som ble avlyst.