– Norge legger nå en plan for å bruke minst to prosent av BNP på forsvar innen 2026, sa Støre på dagens pressekonferanse.

Dermed er planen å oppfylle Natos mål, som ble satt i 2014. Hva dette betyr i kroner og øre, vil blant annet avhenge av prognosen for BNP i 2026. Den er usikker, ifølge Støre.

– Per innbygger bruker Norge i dag mest på forsvar, etter USA, la Støre til.

– Men vi er blant landene som frem til nå ikke har hatt en plan for hvordan vi skal nå to-prosentmålet. Det har vi nå, sa Støre.

– Brutal, militær makt

Han sa videre at det er et før – og et etter – Russlands invasjon av Ukraina.

– Dette er den første angreps- og erobringskrigen i Europa siden andre verdenskrig. Russlands invasjon fører med seg ufattelige lidelser i Ukraina, men har også direkte og indirekte konsekvenser for Europa og Nato, sa Støre på pressekonferansen.

– Russland prøver å tvinge frem et annet Europa, og bruker brutal, militær makt. Derfor må vi nå stå sammen med våre allierte, og markere at vi har et forsvar for vår tid. Vi står sterkere sammen med alliansen, sa Støre.

Les også: Lovte Putin en «overraskelse» – nå har Ukraina avduket nytt våpen

– Russlands angrepskrig på Ukraina har rokket ved Europas sikkerhet. Vi må fortsette å styrke det norske forsvaret og forsvarsalliansen vi er med i, sa statsministeren.

Regjeringen estimerer at de i år vil bruke 1,43 prosent av BNP på forsvar.

Vedum ville ikke svare

Finansminister Slagsvold Vedum sa på pressekonferansen at Norge og Europa i lang tid har opplevd en fredsgevinst. Den er nå over.

– Nå må vi betale en større forsikringspremie. Vi må bruke en større del av fellesskapets ressurser på forsvar, sikkerhet og beredskap, sa finansministeren.

Les også: Ingen har oversikt over nordmenn i Ukraina: – Skulle ikke vært her nede

– Dette er en krigskostnad som vi må finansiere, for å skape trygghet for deg og for meg, sa Vedum.

På spørsmål fra NTB om hva som skal nedprioriteres, når Forsvaret fremover skal få mer penger, svarte ikke Vedum konkret, men meddelte at «dette er noe vi kommer tilbake til i hvert enkelt budsjett».

Varsler ny Nato-debatt

Nato-sjef Jens Stoltenberg varslet i januar at det blir nye forhandlinger i Nato om hvor mye landene skal bruke på forsvar. Flere medlemmer vil heve dagens budsjettmål.

– Noen medlemsland er sterke tilhengere av å gjøre to-prosentmålet til et minstenivå, sa Stoltenberg til det tyske nyhetsbyrået DPA den gang.

Les også: Etterretningsrapport hevder Putins ledere frykter Ukraina: – Dypt bekymret

– Vi skal treffes, vi skal ha ministermøter og vi skal ha diskusjoner i medlemslandene, sa generalsekretæren. Han følte seg den gang trygg på at det er mulig å oppnå enighet innen Nato-toppmøtet i Litauen i juli.