*Nettavisen* Nyheter.

Store skogbranner i Alaska - området tilsvarer 234.000 fotballbaner

DRAMATISKE BILDER: Mens Europa svetter i hetebølgen, er også nordområdene rammet av tørke og høye temperaturer. Satelittbildene fra Sentinel 2-satellitten tatt onsdag viser et skogbrannnrammet område nordvest for Fairbanks i Alaska. Foto: (Copernicus EMS)

- Er dette den nye normalen? spør forskerne etter hetebølge og skogbranner i nordområdene.

26.07.19 11:52

OSLO (Nettavisen): - Er dette den nye normalen? spør spanske meteorologer midt i sommerens andre intense hetebølge. Deler av Europa svetter seg gjennom ekstrem hete, varmerekordene faller fra dag til dag og til og med i nordområdene gjør hetebølgen seg gjeldende som aldri før. På Grønland, i Sibir og deler av Alaska har store skogbranner rast siden juni, melder CNN.

Store skogbranner i nordområdene

Store skogbranner fortsetter i Alaska. Satellittbilder viser at et område på anslagsvis 1800 kvadratkilometer er rammet, ifølge Copernicus EMS. Det er på størrelse med 234.000 fotballbaner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dette bildet hentet fra sosiale medier viser skogbrannen nær Rampart i Alaska torsdag. Foto: Social Media (Reuters)

Rekordsommer

Juni-måned var den varmeste målt på jorda, og juli ligger også an til å bli rekordvarm. Satellittbilder fra Copernicus og Sentinel3 viser at 25. juli var varmere i Europa og Nord-Afrika enn toppen under den første hetebølgen, 26. juni i år.

42,6 grader torsdag

Torsdag ble det målt temperaturer opp i 42,6 grader i Europa, blant annet i den franske hovedstaden. Det er rekord i Paris. Også i Tyskland ble det satt varmerekord. Også der nådde kvikksølvet opp i 42,6 grader torsdag. Det var i Lingen i Niedersachsen. Det var totalt 25 værstasjoner i Tyskland som registrerte over 40 grader torsdag.

Norske meteorologer kan fortelle om en overskyet morgen i nord, mens sola skinner fra nesten skyfri himmel i sør.

Klikk på bildet for å forstørre.

Værkartet fra Meteorologisk institutt viser disse prognosene for lørdag. Kartet viser de ventede høyeste og laveste temperaturene. Foto: (Meteorologisk institutt)

Varm helg i vente

Norge har stort sett en varm helg i vente. Det blir både tropedager og tropenetter, ifølge Meteorologisk institutt.

- Aller lengst nord blir det imidlertid nordavind, så her blir det ikke så altfor høye temperaturer.

SATELLITTBILDER: Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA la torsdag ut disse bildene som sammenligner satellittbilder av Europa og Nord-Afrika med toppene under den første og andre hetebølgen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag