Gå til sidens hovedinnhold

Støre skrøt av Sp og SV - kom med stikk til Jan Bøhler

Ap-leder og påtroppende statsminister skrøt av Sp og SV, men tillot seg et lite sleivspark.

YOUNGSTORGET (Nettavisen): - Vi klarte det! innledet Jonas Gahr Støre fra talerstolen på Arbeiderpartiets landsstyremøte tirsdag.

- Vi fikk et veldig godt resultat for Arbeiderpartiet 13. september. Vi gikk fram 9 prosentpoeng fra der vi startet året, og vi fikk et historisk sterkt mandat for et skifte for Norge. Det var det også andre som bidro til. Vi fikk et rødgrønt flertall, sa han.

Mandag ble det klart at Ap, Sp og SV torsdag skal starte sonderingene om mulighetene for å danne flertallsregjering.

Kom med stikk til Bøhler

Sammenlignet med stortingsvalget i 2017 gikk Ap tilbake både i prosentpoeng og mandat (-1), men i fjor hoppet stortingsrepresentant Jan Bøhler fra Ap til Sp, så Støre kunne presentere et «break even»-regnestykke og kom med et stikk til avhopperen:

- Vi gikk ut av Stortinget med 48 og kommer inn med 48, regnet Støre seg fram til på spørsmål fra pressen etter talen og kom med et stikk til Jan Bøhler som i løpet av inneværende stortingsperiode vendte Arbeiderpartiet ryggen til fordel for Sp.

- Og så er jo han oppe i Groruddalen ute, føyde han fornøyd til.

Bøhler drev en iherdig valgkamp i et forsøk på sikre et Oslo-mandat for Sp, men lyktes ikke. I en bok Bøhler skrev sammen med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum før valget tok han et kraftig oppgjør med partikulturen i Ap, som han mente var «full av personkonflikter».

Les også: - De ville såre og ramme meg

- Samlende og ansvarlige

- Vi skal være samlende og ansvarlige, spesielt der frontene er steile, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre da han talte om sin kommende regjeringsperiode og sine visjoner for et rødgrønt styre.

Utslippskutt, optimisme i distriktene og flere i arbeid var noe av Støre lovet i sin tale til Arbeidepartiets landsstyremøte.

- Dette Arbeiderpartiet skal prege den regjeringen vi nå skal lede. Vi skal være tett på vanlige folks liv. Vi skal være samarbeidsvillige og rause, sa Støre.

- Vi skal være samlende og ansvarlige, spesielt der frontene er steile, som i klimaspørsmålet, fortsatte han.

Gunnar Stavrum: Ingen har glemt løftene om at Sp ikke vil regjere med SV

Partymusikk

Støre og Ap-toppene varmet opp med partymusikk tirsdag. The Feelgood Orchestra slo an tonen med høy og livlig soulfunk på Arbeiderpartiets landsstyremøte, som blant annet kunne klappe og synge med til Kool & The Gang-slageren «Celebration» fra 1980.

- Noen valg blir vanskelige

- Folk i Norge er klar for en ny kurs. Så lenge kursen er klar, og så lenge vi går mot et mer rettferdig samfunn, så stiller nordmenn opp på dugnad. De skjønner at noen valg blir vanskelige og krevende. Så lenge klimavalg ikke bare handler om hva vi skal slutte med, så er folk med på den jobben, sa Ap-lederen i sin tale etter at musikken hadde stilnet.

- Vi har 100-dagers planen og vi har partiprogrammet vårt, og det er vår kontrakt med velgerne, sa Støre da han innledet på Arbeiderpartiets landsstyre klokken 13.10.

Takket være Sp

Arbeiderpartiet gikk tilbake 1,1 prosentpoeng ved årets stortingsvalg, men takket være fremgangen til SV (1,6 prosentpoeng) og ikke minst Senterpartiet (3,3 prosentpoeng), sikret de et rødgrønt flertall.

Med hjelp fra SV og Sp får den rødgrønne blokka samlet 89 mandater på Stortinget, ti nye sammenlignet med i dag.

Arbeiderpartiet mistet ett mandat i dette stortingsvalget og gikk fra 49 til 48, men siden Ap mistet Bøhler i fjor, får de i praksis like mange mandater i den kommende stortingsperioden som de har nå. Det er bakgrunnen for Støres break even-regnestykke.

- Vi har gode samtaler med Senterpartiet og SV. Når jeg har et rødt øye i dag, så er det ikke fordi det har vært brutalt, forklarte Støre i talen og pekte på et blodsprengt høyre øye. Han sa at de tre partiene deler veldig mange oppfatninger.

Les også

KrFs kvinneorganisasjon peker på Bollestad