Etter årsmøtemiddagen i Nordland Arbeiderparti i Bodø fredag, samlet Ap-nestleder Bjørnar Skjæran og sju andre seg på et hotellrom.

– Jeg beklager veldig at jeg var til stede, sier Skjæran til NRK.

Feiringen på en suite på hotellet Scandic Havet brøt med de strenge koronatiltakene som ble innført i Bodø samme dag. Der er det blant annet spesifisert at det ikke er tillatt å arrangere eller delta på private sammenkomster der flere enn fem gjester er til stede samtidig.

I tillegg til nestleder Skjæran, var også leder for Nordland Arbeiderparti, Mona Nilsen til stede. Tredjekandidat Øystein Mathisen og fylkessekretær Tor Arne Bell Ljunggren deltok også på nachspielet.

Les også Gunnar Stavrums kommentar: Hvis ikke Oslo får korona-kontroll, må staten overta styringen og ansvaret

– Det er helt på sin plass og riktig at de kommer med en skikkelig beklagelse i dag, sier Bodø-ordfører og partifelle Ida Pinnerød.

Politiet har opprettet sak

Mandag ettermiddag bekrefter Nordland politidistrikt overfor VG at de har opprettet sak.

Riksadvokatens retningslinjer tilsier i utgangspunktet bøter på 20.000 kroner til arrangør, og 10.000 til hver deltaker.

– Deltakerne etterforskes for brudd på de lokale forskriftene for smittevernhåndtering, sier påtaleleder Stig Morten Løkkebakken i Nordland politidistrikt.

Refs fra Gahr Støre

Også partileder Jonas Gahr Støre refser de involverte på det sterkeste, men svarer ikke på Nettavisens spørsmål om det vil få konsekvenser for Skjæran og co.

- Dette er et klart og uheldig brudd på bestemmelser alle er pålagt å følge. Da må selvsagt politikere gå foran og respektere reglene. Jeg ser at de som har deltatt beklager på det sterkeste, og det er på sin plass. Vi må alle følge reglene som gis, og sammen gjøre det vi kan for å hindre smitte, sier Ap-lederen til Nettavisen i en e-post.

Les også: Jonas Gahr Støre hamrer løs på Erna Solberg

Bjørnar Skjæran er selv noe ordknapp, men sier følgende etter å ha blitt avslørt:

– Jeg beklager veldig at jeg var til stede. Jeg burde ikke ha vært der, sier Ap-nestlederen til Nettavisen, og videre henviser han til fylkessekretær Tor Arne Bell Ljunggren sitt svar.

Hadde kjøpt øl og vin til eget bruk

Til NTB utdyper fylkessekretær Ljunggren i en epost:

– Etter første dag på årsmøtet var det vi som organiserte møtet, og bodde på hotellet, samlet på en suite med god plass. Vi var deler av kvelden til sammen åtte personer inkludert undertegnede, som bodde på rommet. Vi burde gjort en egen vurdering knyttet til å møtes etter middagen på grunn av den nye avstandsregelen på to meter. Vi har gjort en feil. Dette beklager vi på det sterkeste.

Han legger til at de som var til stede hadde kjøpt øl og vin til eget bruk, og at selve årsmøtet ble avviklet som digitalt arrangement. Det skal aldri ha vært mer enn ti personer til stede i salen.

- Mindre smitte hvis Ap hadde ledet landet

Festingen til Skjæran og hans partifeller i Nordland Arbeiderparti står i sterk kontrakt til hva partileder Jonas Gahr Støre sa tidligere på dagen i «Politisk kvarter».

– Hvis Arbeiderpartiet hadde styrt landet med andre tiltak, særlig mot importsmitte, så hadde det vært mindre smitte i Norge, mente Støre.

Og han svarte slik på spørsmålet om en annen politikk ville ha redusert smitten:

- Ja. Importsmitte er en av de svake punktene vi har hatt når det gjelder smittekontrollen. Hadde vi vært mer konsekvente på det, hadde vi hatt lavere smittetall.

Les også: Selvsikker Moxnes går høyt ut mot Vedum og Støre

Uttalelsen fikk den kjente advokaten Per A. Flod til å reagere kraftig.

- Hvilken klode lever du på, Støre? spurte Flod i et debattinnlegg som gikk viralt i helgen.

Se Jonas Gahr Støre komme en klar beskjed om regjeringens korona-håndtering, ett år ut i pandemien: