*Nettavisen* Nyheter.

Støre slår tilbake mot Nobel-rykter

Foto: Kaja Engnæs Hoff (Mediehuset Nettavisen)

Utenriksminister Jonas Gahr Støre avviser at han advarte Thorbjørn Jagland mot tildelingen.

18.10.10 11:12

I helgen meldte Aftenposten at utenriksminister Jonas Gahr Støre hadde i samtaler med Thorbjørn Jagland advart lederen for Nobelkomiteen mot å tildele Nobels fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

Dette skapte en storm av reaksjoner fra politikere, tidligere ledere av Nobelkomiteen og andre rikssynsere.

Slår tilbake
Nå har imidlertid utenriksministeren valgt å slå tilbake mot alle medieoppslagene i et innlegg i Aftenposten og Bergens Tidende, som er publisert på Utenriksdepartementets sider.

- Jeg har aldri «advart mot tildeling av fredsprisen» til en kinesisk nominert eller noen som helst annen. Den korte ordvekslingen på fortauet i New York handlet som nevnt ikke om det. Påstander om at jeg skal ha forsøkt å «presse» komiteens leder vil jeg tydelig avvise, noe Jagland også gjør, skriver Støre.

Les også: Støre advarte Jagland

Videre skriver Støre at han opplever at dekningen av samtalen med Thorbjørn Jagland i New York nå begynner å leve sitt eget liv i mediene.

- Jeg hadde ikke et «møte med Jagland i New York for å diskutere fredsprisen». Jagland var i New York som generalsekretær i Europarådet, jeg var der som norsk utenriksminister. I de stillingene har vi ofte kontakt, også i New York der vi bl.a. deltok på et arrangement om Midtøsten, skriver han.

Tilfeldig møte på fortauet
- Etter mitt møte med Kinas utenriksminister senere i uken, er Jagland den første jeg tilfeldig møter på fortauet utenfor FN-bygningen. I denne forbifarten viser jeg til møtet og at mye av samtalen handlet om Kinas engasjement rundt årets Nobel Fredspris, på linje med det budskapet kinesiske ledere regelmessig har tatt opp gjennom flere måneder. Samtalen varte et par minutter før vi begge hastet videre.

Les hele innlegget her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.