RÅDHUSPLASSEN, OSLO (Nettavisen): Koranbrenning har kastet skygger over muslimenes fastemåned både i Norge og Sverige. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) forsvarer ytringsfriheten, men sier det er et felles ansvar å bekjempe «rasistiske og ekstremistiske tendenser» i samfunnet.

Til Nettavisen sier Støre at han forstår at koranbrenning kan oppleves krenkende.

Se video:

Id-fest på rådhusplassen

Mandag deltok Støre da muslimer feiret at fasten er brutt med Id for alle-fest på Rådhusplassen i Oslo.

- Det er en dag preget av glede. Den måneden med ramadan er jo krevende for en del muslimer. Det er en del forsakelser, og så kommer det en fest på slutten, sier Støre til Nettavisen.

I Sverige sto den danske ytre høyre-politikeren Rasmus Paludan bak flere anti-islamske markeringer med koranbrenning under ramadan. Det førte til kraftige motdemonstrasjoner som ledet til opptøyer med vold og skadeverk. Også i Norge har det vært lignende markeringer.

- Forstår at det er krenkende

- Hva sier du til muslimer som reagerer på denne koranbrenningen?

- Jeg forstår at det er krenkende. Koranen er en hellig tekst som betyr mye i mange menneskers liv. Likevel, vi er et land med ytringsfrihet. Det er ikke et forbud mot dette, men det er opp til politiet å gi tillatelse til det som er ansvarlig i deres by. Det er et ansvar de må ta, sier Støre.

Han understreker at han misliker koranbrenning:

- Det er ikke en type ytring jeg setter pris på. Det handler om respekten for menneskers liv og tro. Dette utfordrer mange mennesker, men det er heller ikke alt jeg misliker som skal inn i lover og regler.

- Kan dette også sees på som trakassering av en religiøs minoritet?

- Det er avhengig av hva du legger i det, men jeg synes det er en måte å ytre seg på som jeg ikke har sans for, sier Støre.

- Mangfold vi er stolte av

Glede og fest preger avslutningen av muslimenes fastemåned ramadan, kanskje særlig nå etter en lang periode der pandemien og smitteverntiltak har lagt store begrensninger på sosiale aktiviteter. På Rådhusplassen i Oslo hadde Det islamske forbundet invitert til Id for alle-fest med artister på scenen, hoppeslott, klovner, henna-maling og appeller.

Fra scenen benyttet statsministeren anledningen til å si at det kulturelle og etniske mangfoldet, som har vokst i Norge de siste årene, er en styrke:

- Her i Oslo lever mennesker med ulik bakgrunn og ulik tro side om side. Dette mangfoldet er vi stolte av, sa han blant annet.

- Vi har ansvaret sammen

Han snakket også om «rasistiske og ekstremistiske tendenser» i samfunnet og ble avbrutt av applaus da han sa at dette «skal vi stå sammen mot».

- For meg betyr det at den utryggheten du måtte føle, også er min utrygghet. Den tryggheten du skal ha, er også en trygghet jeg føler på når du er trygg. Vi har ansvaret sammen, sa statsministeren og minnet om at regjeringen har satt ned en ekstremismekommisjon for å finne ut mer om hvilke krefter som må bekjempes.

Støre sa han kan forstå den gleden muslimene føler etter endt ramadan:

- Vi skaper dette samfunnet sammen, og vi må bruke tid på å trekke fram det vi har felles, sa Støre fra scenen og trakk en parallell mellom den gleden muslimene føler når de nærmer seg slutten på ramadan og den gleden «jeg og mine barn føler på når vi gleder oss til jul».