Se direktesending fra Ap-landsmøte:

- Jeg er imot en generell avkriminalisering av narkotika i samfunnet vårt, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre da han snakket om sitt standpunkt om rusreformen på partiets landsmøte fredag.

Les også: Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han er mot generell avkriminalisering av narkotika

To solidariteter betyr noe. Det ene er solidariteten med rusavhengige, som ikke får den hjelpen de trenger. Vi må gjøre noe med det, slik at det er helsehjelp som tilbys disse menneskene. Den andre solidariteten er mot unge mennesker og andre som vi ikke vil skal komme i nærheten av narkotika. Vi har et aktivt solidaritetsansvar også for dem, sa Støre i sine tale fredag.

- Bruk bør ha en konsekvens

Om bruk og oppbevaring av narkotika, sa Støre dette:

- Vi vil ha rusreform. Vi vil gjøre noe som hjelper folk. Min tilnærming er denne: Vi skal hjelpe de som trenger hjelp og vi skal være solidariske med de som ikke er i befatning med rus og ikke skal. Når narkotika er forbudt, bør det ha en konsekvens å være i befatning med det. Derfor er jeg imot en generell akriminalisering av narkotika i samfunnet vårt, fortsatte Støre.

Foreslått rusreform får ikke flertall

Dermed vil regjeringens forslag til rusreform, slik det foreligger, ikke få flertall i Stortinget. I forslaget er avkriminalisering av bruk og besittelse av mindre mengder narkotika et av hovedgrepene.

Støre ønsker derimot å innføre et skille mellom rusavhengige og rekreasjonsbrukere.

Det er dette standspunktet partiledelsen oppfatter er holdningen til flertallet på landsmøtet og i redaksjonskomiteen.

Tidligere fredag gikk Aps justistopp Lene Vågslid på talerstolen og forfektet samme standpunkt.

– Jeg tror ikke en generell avkriminalisering av brukerdoser er veien å gå, sa Vågslid under debatten på Arbeiderpartiets landsmøte fredag.