RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Store, stygge hemmeligheter

Sist oppdatert:
I sin siste bok «Tvillingen» forsker Jonny Halberg i hvordan nedarvede familiehemmeligheter preger oss. Samtidig avslører han at det vil bli ny film fra ham og Pål Sletaune.

«Tvillingen» handler om Adam og familiens hans den dagen moren han bare blir borte. Finansmannen Adam må ta seg av sin lettere tilbakestående bror, men ferden til hjemstedet skjuler flere hemmeligheter enn han var forberedt på.

- Da jeg begynte på historien, tenkte jeg på hvor kort vi mennesker egentlig blir husket. Vi husker i første og annen generasjon, men tredje generasjon er vekk. Jeg ville forske i hvor mye det som skjedde for 30-40 år siden faktisk betyr, forteller Halberg.

«Tvillingen» er Jonny Halbergs første roman etter den prisbelønte «Flommen» og «Trass». For mange er han imidlertid kanskje mer kjent som forfatteren av filmene «Budbringeren» og «Amatørene».

Filmprosjekt
For tiden holder han og regissør Pål Sletaune på med sitt tredje filmmanus, en litt tilsidelagt historie de har tatt frem igjen. Foreløpig er prosjektet på skrivestadiet.

- Da jeg skrev «Tvillingen», hadde jeg egentlig David Lynchs «Mulholland Drive» i bakhodet. Det at man skulle kunne lese alt helt annerledes om man begynte forfra igjen. Det lot seg ikke gjøre, men noe av strukturen ble hengende igjen, sier han.

Halbergs tese er at skjulte sannheter, selv om man ikke egentlig vet om den, både biologisk og mentalt har en større effekt på oss enn vi tror.

- Faren i romanen driver jo i stor grad iscenesettelse. Han finner opp en rolle for seg selv. Alle har vi virkelighetsbilder, men hva er det egentlig vi ser? Spør Halberg.

Setter krav
Å skrive filmmanus og skrive bok er to høyst forskjellige uttrykksformer.

- For meg er det en kontemplativ greie å skrive en roman. Det er som å følge en indre strøm. Når jeg skriver sammen med Pål, er det mye improvisasjon, å tenke høyt og lange samtaler, sier han.

Men i begge former er Halberg glad i utelatelser – å la leseren eller titteren tenke selv.

- Jeg synes man skal sette krav til et menneskes klokskap, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere