YOUNGSTORGET (Nettavisen): Ap-leder Jonas Gahr Støre møtte pressen like før klokken 12 og kunne fortelle at det ikke blir konsekvensutredning i nord.

Dermed foregriper han et nederlag som ville kommet lørdag ettermiddag.

- Jeg har ikke tapt, for forslaget som vi kommer til å legge frem i ettermiddag, får flertall, sier Støre til pressen.

Les alt om Aps landsmøte her!

Det er som følger:

– Når det gjelder Lofoten, Vesterålen og Senja, går Arbeiderpartiet inn for at disse områdene ikke konsekvensutredes.

Ap lytter dermed til ønsket fra AUF om å legge bort kompromisset fra 2017, som delvis åpnet for oljevirksomhet i de sårbare områdene Lofoten, Vesterålen og Senja.

- Det er nå et bredt flertall i redaksjonkomiteen som går til landsmøtet med følgende forslag til vedtak: Ap skal utvikle olje og gassnæringen. vi setter ingen sluttdato. Vi opprettholder det skatteregime som er. Europa er avhengig av norsk gass i lang tid fremover. Denne næringen er full av kompetanse og vi skal utvikle den videre, sier Støre.

Støre sier videre under pressekonferansen at det har vært et flertall i partiet og under møtet for at Lofoten, Vesterålen og Senja ikke skal konsekvensutredes.

- Når det gjelder Lofoten, Vesterålen og Senja går vi inn for at disse områdene ikke skal konsekvensutredes. et flertall i partiet som mener det, og et flertall på dette møtet. jeg har som partileder tatt dette til etterretning. det er et sterkt positiv engasjement for klima og miljø. og jeg har ønsket og bygge dette sammen med den ambisjonen vi har som parti. Ved å støtte denne fantastiske næringen vi har som driver med olje og gass, sier han.

- Lurt av Ap å avklare dette før valget

Nettavisen har snakket med politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys.

- Er du overrasket over at Støre velger å komme avstemmingen i ettermiddag i forkant?

- Nei, ikke slik stemningen har vært på landsmøtet og på fylkesårsmøtene i forkant, sier Fjellheim til Nettavisen.

- Hvor smart er det av Støre å gjøre dette?

- Jeg tror det er lurt av Arbeiderpartiet å avklare denne saken, å ikke gå inn i stortingsvalgkamp i 2021 med uklarhet og et ullent kompromiss, sier Fjellheim.

- Men er det et nederlag for Støre personlig?

- Både ja og nei. Det er et nederlag for Støre siden han ikke ønsket dette, men det Ap nå gjør, er i tråd med opinionen, i alle fall i Nord-Norge og i de berørte områdene i Lofoten, Vesterålen og Senja. Der er det ikke noe sug etter å ta disse områdene i bruk til petroleumsvirksomhet. Han orienterer seg etter en situasjon som har endret seg de siste årene, i takt med fokus på fiskeressurser, reiseliv og ikke minst klima, sier Fjellheim.

LO-sjef Hans-Christian Gabrielsen veldig skuffet over at det ikke blir noen konsekvensutredning.

- Jeg er veldig skuffet over at Arbeiderpartiet ikke valgte å opprettholde det vedtaket som gjelder for perioden. Jeg mener det er et kompromiss som var godt og som står seg, sier Gabrielsen til Nettavisen.

- Men realitetene er slik at det ikke er noe politisk flertall for konsekvensutredning. Høyre-regjeringen har jo to ganger lagt spørsmålet til side, dette ble parkert både i 2013 og i 2017.

Han er glad Ap er tydelige på næringens betydning, næring og fremtid og at alle diskusjoner knyttet til vern og rammebetingelser er lagt til side.

- Politikken for næringen er veldig bra, den er fremoverlent og offensiv. Men jeg er skuffet over at konsekvensutredningen ikke blir noe av, sier Gabrielsen.