Gå til sidens hovedinnhold

Støre til frontalangrep Frp: - Makan til mangel på styring har Norge aldri sett

Arbeiderpartiets landsmøte:

- Kampen for et sterkere fellesskap er vår tids samfunnskamp, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre da han åpnet Arbeiderpartiets landsmøte.

YOUNGSTORGET (Nettavisen): Ap-leder Jonas Gahr Støre innledet sin tale på Arbeiderpartiets landsmøte med å snakke om fellesskap, og var først personlig og snakket om familien sin og en nå dement mor som er på sykehjem.

- Vi i familien kan ikke gi mor trygghet. Da er det et annet fellesskap som trår til. Velferdsstaten virker. Hun blir tatt vare på, og det er godt å se, sa Støre.

Han fortsatte med å snakke om møtet med tidligere rusmisbrukere som nå spiller fotball på et gatelag i Bergen:

- En av dem fortalte meg at han ikke hadde vært i live uten det laget. En annen fortalte at hvis han ikke møtte på trening, så kom de og hentet ham. For meg er dette historier om små og store fellesskap, sa han i talen.

Se hele Støres tale øverst i saken.

Les også

AUF-lederen: - Støre er perfekt til å lede partiet vårt

- Trenger ikke høyrepolitikk

- Vi samles til kamp på dette landsmøtet for et sterkere fellesskap. Det er vår tids samfunnskamp. Det er vår kamp, sa Støre og fortsatte:

- Vi trenger ikke høyrepolitikk, vi trenger sterkere fellesskap. Vi trenger politikk som gjør forskjellene i samfunnet mindre – ikke større.

Han hevdet i sin tale at Solberg-regjeringen på en rekke områder har ført en politikk som skaper større forskjeller og mindre rettferdighet. Han nevnte innleie, midlertidighet og uorganiserte arbeidstakere i arbeidslivet og trakk fram Aleris-rettssaken:

- Jeg vet at dommen i rettssaken mot Aleris ikke har falt, men den politiske dommen kan skrives her og nå. Dette er et resultat av høyreregjeringens politikk. Av å redusere antall stillinger i Arbeidstilsynet, gjøre det dyrere å være organisert og av å stemme mot tiltak for å bekjempe sosial dumping. Det går ikke an, og denne politikken vil vi endre, sa Ap-lederen.

Nevnte metoo-saken kort

Støre var i sin tale kort og generelt innom metoo-problematikken som også rammet Ap med stor styrke og førte til at Trond Giske nå er ute av tunge verv i partiet:

- Metoo er et nytt stort fremskritt for likestillingen. Vi skal alltid stå på den riktige siden av det tidsskillet som metoo er for kvinner og likestillingen, sa Støre før han fortsatte å snakke varmt om den norske velferdsstaten.

- Høyre sier at tiden for store velferdsreformer er over, og det skal de ha; der holder de hva de lover. Men i våre kommuner og i våre fylker er jobben ikke over, sa Støre videre i en tale som ble avbrutt av korte videoinnslag med vanlige folk landet rundt.

- Makan til mangel på styring

Støre tok også et kraftig et oppgjør med regjeringens innsats på justisfeltet, og omtalte de lange ventetidene i straffesakskjeden som «Frp-køene».

- Ofre for grov kriminalitet venter på å få anmeldt saken, få etterforsket saken og å få dom i saken. Frp-køene går nå på tilliten løs, på rettssikkerheten løs, fordi politiet ikke er der for folk når de har opplevd noe som virkelig gjør livet utrygt. Det er virkelig ikke gjennomføringskraft. Det er virkelig å svikte som fellesskap, sa Støre, og la kritisk til:

- Makan til mangel på styring av justissektoren, har Norge aldri sett. Syv justisministre på seks år. 8 av 10 av politiets egne ansatte har mistet troen på en politireform som er gjennomført stikk i strid med det vi ble enige om. Det er virkelig ikke gjennomføringskraft. Det er virkelig å svikte som fellesskap. Sånn styrer man ikke et land, sa han.

Arbeiderpartiet Landsmøte 2019
Arbeiderpartiet Landsmøte 2019

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre holdt torsdag sin åpningstale på partiets landsmøte.

Også Erna Solberg fikk gjennomgå av Støre:

- Så til Erna Solberg har jeg lyst til å si: «Handlekraft»? «Gjennomføringskraft»? Jeg ville ikke brukt de ordene, sa han.

Sandvik: - Lytte mer

I alt er det rundt 1000 tilhørere i salen på Arbeiderpartiets landsmøte - delegater, presse, observatører og gjester - når Støre innleder sin tale.

- Nå skal vi løfte partiet ved å lytte mer til grasrota, sa påtroppende sentralstyremedlem Tore O. Sandvik til Nettavisen på vei inn til Oslo kongressenter og Ap-lederens tale torsdag.

Delegaten fra Trøndelag er en av 300 som benket seg for å høre Ap-leder Jonas Gahr Støres åpningstale på Arbeiderpartiets 67. ordinære landsmøte. Det blir tradisjonen tro avholdt i Folkets Hus på Youngstorget i Oslo og går av stabelen fra torsdag 4. april til søndag 7. april.

Les også

Ny måling: - Dette er svake tall for Jonas Gahr Støre

Strid om oljekompromiss

Partiet skal stake ut sin politiske kurs fram mot høstens kommunevalg, og landsmøtet skal bli enige om ny politikk under de fire områdene distrikt, migrasjon, arbeidsliv og oppvekst.

Blant de viktigste sakene er økt barnetrygd versus flere velferdsgoder som skolemat, å avvikle hjemmelekser, samt krav om at Norge skal signere atomvåpenforbud. Dessuten brygger det til ny strid om partiets oljekompromiss om Lofoten, Vesterålen og Senja.

Skal erstatte Giske

Landsmøtet skal også velge ny nestleder som erstatning for Trond Giske, og partiets valgkomité har innstilt fylkesleder Bjørnar Skjæran fra Nordland. I tillegg skal det utnevnes en ny leder av partiets kvinnenettverk, og Anette Trettebergstuen er foreslått.

- Det er godt å være her. Dette er mitt 18. landsmøte, sa Giske til Nettavisen før Støres tale torsdag.

- Hvor belastende har «dansevideoen» vært for deg?

- Den saken lever litt sitt eget liv nå. Nå er jeg her og ser framover, svarte Giske.

Ap er landets største parti og har i dag 49 representanter på Stortinget. På landsbasis har partiet om lag 51.000 medlemmer, over 600 lokallag og er representert i alle landets kommuner.

Kommentarer til denne saken