Assisterende UP-sjef, Roar Skjelbred Larsen, sier til NRK at de mener at det er en urovekkende utvikling at det blir store touchskjermer i biler. UP erfarer at mange bruker slikt utstyr i bilen under kjøring.

– Vi er bekymret, og vi mener slike skjermer kan være like farlige å bruke som mobiltelefonen under kjøring, sier Larsen til NRK.

Førte til 12 dødsulykker

Uoppmerksomhet var medvirkende årsak til 12 av de 108 dødsulykkene på norske veier i 2018, ifølge tall fra Statens vegvesen.

- Ulike former for uoppmerksomhet utgjør en stor risiko i trafikken. I så mye som tre av ti dødsulykker har uoppmerksomhet vært medvirkende faktor, skriver vegvesenet.

Ifølge NRK har hele fire av ti blitt forstyrret av touchskjermen i bilen under kjøring. Dette skal ha kommet fram gjennom en spørreundersøkelse på vegne av forsikringsselskapet Gjensidige.

Les også: Vegvesenet: - Vi har mistet et tiltak som kan hindre at folk blir drept i trafikken

Små gjøremål kan bli dødsulykke

De fleste som kjører bil har en eller annen gang, eller kanskje med jevne mellomrom, opplevd å bli litt ukonsentrert under kjøringen. Det kan være at du tar deg litt drikke, kjapt trykker på mobilen eller touchskjermen i bilen for å ringe noen, eller bare skifte sang på høytaleranlegget.

Kjører du langt, må du kanskje trykke litt på skjermen i bilen for å sette på GPS eller gjøre endringer i navigasjonssystemet.

Les også: Færre drepte i trafikken i sommer

Disse små gjøremålene er noe UP frykter kan føre til enda flere ulykker. Larsen forteller NRK at dette er en av skrekkfaktorene de ser når det gjelder trafikkulykker, men håper likevel at bilistene ikke tar oppmerksomheten bort fra kjøringen.

Alle deler imidlertid ikke bekymringen om at en stor skjerm i bilen kan være trafikkfarlig.

– Bilene er godkjente og lovlige. Vi tror føreren må ta ansvar for å se på veien. Det er mange ting som kan distrahere føreren, både inni og utenfor bilen. Vi anbefaler at føreren bruker skjermen når bilen står stille, sier Erik Andresen, direktør i Bilimportørenes Landsforening, til NRK.