*Nettavisen* Nyheter.

Støre tror på bredt samarbeid om asylpolitikken

– Med Frp i regjering har vi nå den bredeste enigheten på dette området i nyere historie. Siv Jensens tale til Frps landsstyre søndag var innenfor rammene av norsk flyktning- og asylpolitikk, sier Jonas Gahr Støre. Foto: Arbeiderpartiet/Flickr

I nyere historie har ikke mulighetene for et bredt samarbeid om asyl- og flyktningpolitikken vært så gode som nå, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

26.10.15 14:41

– Vi vil bidra til bred enighet om flyktning- og asylpolitikken, slik vi har tatt til orde for siden august. Vi vil vurdere alle forslag som kommer fra regjeringen, sier Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Kommentaren kom samtidig som Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum fra talerstolen under landsstyremøtet i Oslo tok til orde for et bredt politisk forlik om asyl- og flyktningpolitikken.

Partiene må samarbeide om en langsiktig, stabil politikk på tvers av partigrensene, mener Vedum, som viser til tradisjonen om forlik i saker som er av stor nasjonal interesse – som klima, pensjon, skatt og barnehage.

– Det vil bli krevende, men det er nødvendig for landet at vi evner å samle oss om hvilke grep vi skal ta. Tar vi feil valg nå, vil det skape store utfordringer i lang tid, sa Vedum i talen til landsstyret.

Siv Jensen «veldig glad»

Fremskrittsparti-leder og finansminister Siv Jensen er «veldig glad for at Vedum er innstilt på å bidra til kloke løsninger». Hun registrerer at Sp og Frp synes å komme hverandre noe i møte, blant annet i synet på begrensninger i innvandringen.

De to partilederne synes også enige om behovet for en hurtigbehandlingsordning for raskt å returnere asylsøkere som har fått avslag.

Vedums etterlyser også «kraftfulle tiltak for integrering» av de asylsøkerne som får bli her i landet. Raskere bosetning av flyktninger og asylsøkere samt økt bistand til Syria og nærområdene er andre tiltak Vedum mener bør inngå i et asylforlik.

– Vi må også vurdere mer bruk av midlertidige opphold, sa han.

Statsminister Erna Solberg (H) uttaler seg likt. Dagbladet skriver at det i asyltillegget til regjeringens budsjettforslag som legges fram fredag, blir skissert en bredere revisjon av utlendingsloven og innføring en strengere asyl- og integreringspraksis.

Ap: – Enighet er oppnåelig

Ap-leder Støre framholder at det sjelden har vært bedre forutsetninger for å oppnå en bred enighet om asyl- og flyktningpolitikken – fordi Frps er i regjering. Han er «innstilt på å finne løsninger, og ser fram til at regjeringen konsulterer partiene på Stortinget».

– Med Frp i regjering har vi nå den bredeste enigheten på dette området i nyere historie. Siv Jensens tale til Frps landsstyre søndag var innenfor rammene av norsk flyktning- og asylpolitikk, sier Støre.

Og selv om Frp på Stortinget ikke er en del av asylavtalen om 8.000 kvoteflyktninger, forvalter partiet avtalen i regjering. Det er også enighet om en rask returpolitikk og at beskyttelsesbehov skal ligge til grunn for opphold, ifølge Støre.

Hareide: – Konstruktivt

Leder Knut Arild Hareide i Kristelig Folkeparti kaller Vedums utspill konstruktivt, men understreker at det er svært store politiske forskjeller mellom partiene.

– Men jeg har ikke hørt om noen som mener det er et mål i seg selv at det skal komme flest mulig til Norge. De som har et beskyttelsesbehov, skal tas godt imot. Men poenget er at hvis det kommer flere som ikke har beskyttelsesbehov, så fortrenger det de som faktisk har et reelt behov, sier Hareide.

For KrF er det i alle tilfelle uaktuelt å bryte med Norges internasjonale forpliktelser og menneskerettighetene, som også er sentrale hensyn for Støre. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.