Gå til sidens hovedinnhold

Støre: Valget neste år avgjørende for Arbeiderpartiet

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han satser alt på det kommende stortingsvalget.

Flere har sagt at valget i 2021 er hans siste sjanse til å bli statsminister, skriver NRK.

Støre, som har vært Ap-leder i seks år, sier han har mange år igjen i politikken, men at valget neste år blir viktig:

Les også: Knut Arild Hareides dype fall

– Jeg har mange år igjen, men jeg er enig i at det er et valg som er helt avgjørende for oss i Arbeiderpartiet. Jeg er leder i Ap så jeg setter alt inn på det, så får dagen etter vise hva den bringer. Jeg har tro på at vi kan få et nytt flertall og at Ap da kan ta ansvar å lede en ny regjering, sier han til NRK.

På de nasjonale målingene i vår har Arbeiderpartiet ligget på 24 til 26 prosent i gjennomsnitt, men de hadde én enkeltmåling nede på 20,8 prosent. Aps mulige regjeringspartner Sp har ligget mellom 13 og 16,5 prosent.

Les også: Siv Jensen ut mot regjeringen: - Vi krever handling mot gjengkriminalitet nå

Historiker Hans Olav Lahlum har skrevet en rekke bøker om Arbeiderpartiet og maktkampene internt i partiet. Han mener det kommende valget kan avgjøre skjebnen til Støre.

– Valget i 2021 er vinn eller forsvinn for Støre som statsminister. Vil han være leder og statsministerkandidat i 2025, etter å ha tapt to valg? Det har i alle fall ikke skjedd tidligere i Arbeiderpartiet, sier Lahlum (som også er SV-politiker) til NRK.

Han understreker likevel at man har sagt det samme om andre norske toppolitikere.

– Jeg vil si til hans forsvar at Erna Solberg tapte ved to valg før hun vant det tredje valget i 2013. Det var mange som spådde underveis at hun kom til å måtte trekke seg, sier han.

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser